Mölndals-Posten

Tonåring fick äldre par att swisha pengar

- Clara Tjärnberg clara.tjarnberg@molndalspo­sten.se

En ung man från Mölndal lurade ett äldre par på tusentals kronor genom att låtsas ringa från ett företag – nu döms han för bedrägerie­t.

Det var knappt två månader in på 2022 som ett äldre par i Skåne fick ett samtal från en ung man som uppgav sig ringa från företaget Klarna. Han påstod att kvinnan i paret hade gjort ett köp på flera tusen kronor. När hon förnekade att de inte gjort något köp låtsades bedragaren koppla vidare paret till deras banks säkerhetsa­vdelning.

Då blev de uppmanade till att ”säkra” alla pengar på sina konton, för att inte bli av med mer. På det viset fick han paret att swisha honom 28 000 kronor.

"Förklaring­en på det menar han dock är att han skulle betala lunch för en kompis som glömt sitt bankkort och råkade swisha för mycket.

Direkt efter att pengarna hade kommit in på den nu dömde tonåringen­s konto gjordes flera uttag i Västra Frölunda. Totalt togs 12 500 kronor ut i en bankautoma­t och därefter gjordes även två uttagnings­försök hos Forex.

I förundersö­kningen framgår det att det fortfarand­e är oklart vad den unge mannen gjorde med pengarna som han kom över.

Mannen nekar till att ha begått något brott men säger att han mycket riktigt har blivit swishad 28 000 kronor. Förklaring­en på det menar han dock är att han skulle betala lunch för en kompis som glömt sitt bankkort och råkade swisha för mycket.

Han är tidigare ostraffad och döms efter bedrägerie­t för brottet penningtvä­ttsförseel­se. Mannen ska betala tillbaka 28 000 kronor, som han lurade till sig av paret, i form av skadestånd. Han döms också till dagsböter på sammanlagt 6 000 kronor.

 ?? ARKIVBILD: AMANDA KARLSSON ??
ARKIVBILD: AMANDA KARLSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden