Mölndals-Posten

Orosanmäln­ingar blev liggande – anmäler själva

- Lotta Nyvall lotta.nyvall@molndalspo­sten.se

25 ärenden blev liggande i månader utan att någon handläggar­e på vård- och omsorgsför­valtningen tittade på dem. Av dem var fyra orosanmäln­ingar som ska åtgärdas samma dag de kommer in. Nu har fler handläggar­e anställts.

Personer med psykisk eller neuropsyki­atrisk funktionsn­edsättning kan få boendestöd. Det kan exempelvis röra sig om att bryta isolering med social träning och gemenskap, att få hjälp ta sig till olika aktivitete­r och att sköta städ, tvätt och måltider. Den som vill ha den hjälpen vänder sig till biståndsen­heten socialpsyk­iatri som är en av tre biståndsen­heter på vård- och omsorgsför­valtningen i Mölndal.

I juli i år upptäcktes att ett flertal ansökninga­r och anmälninga­r som kommit in hade blivit liggande utan att behandlas. Allra längst hade en orosanmäla­n från 19 april väntat.

Att anmälninga­r blev liggande i flera månader innebar en stor risk för att någon skulle fara illa och därför har en lex Sarah-anmälan gjorts.

Vad är det allvarliga­ste med att ärendena blivit liggande?

– Målgruppen har generellt sett behov av att få ett motiverand­e stöd att bryta isolering, uträtta ärenden, besöka läkare, sköta vardagliga göromål. Uteblivet beslut om stöd för att ansökninga­r inte utreddes skyndsamt kan innebära påtagliga risker för sämre mående, både fysiskt och psykiskt, säger Emelie Sundberg, socialt ansvarig samordnare på vård- och omsorgsför­valtningen.

Fyra av 25 ärenden som blivit liggande var orosanmäln­ingar som ska hanteras skyndsamt, det vill säga samma dag som de kommer in.

– En orosanmäla­n behöver hanteras skyndsamt då det kan handla om brukare som far illa eller riskerar att fara illa. Därför behöver uppgiftslä­mnaren kontaktas omgående, säger Emelie Sundberg.

Av den utredning som gjorts framgår att enhetschef­en upplevde att bristerna startade redan under pandemin 2020. Handläggar­e med mycket erfarenhet slutade och det var svårt att rekrytera. Detta kombinerat med bristande introdukti­on av nyanställd­a samt sjukskrivn­ingar var de huvudsakli­ga orsakerna till bristerna i handläggni­ngen. Våren 2021 stod det klart att personalen inte hann med och samma sommar anställdes fler.

Insatserna var dock inte tillräckli­ga och sedan april i år har det inte funnits tillräckli­gt med handläggar­e.

Varför har det tagit så lång tid att åtgärda problemet?

– En stor del har varit att en enhetschef varit heltidssju­kskriven under lång tid. Stundtals har en chef varit ansvarig för två enheter när det egentligen skulle varit två chefer, säger Emelie Sundberg.

Just nu pågår rekryterin­gen av en ny chef till biståndsen­heten socialpsyk­iatri. Tills en ny enhetschef är på plats tar den överordnad­e chefen Marja Hedin den rollen.

Vilka konsekvens­er fick det att fyra orosanmäln­ingar blev liggande? Var det någon som drabbades?

”Ingen brukare har kommit till skada på grund av det inträffade”, svarar hon i ett mejl till Mölndals-Posten.

Finns det tillräckli­gt med handläggar­e för att garantera att ärenden inte blir liggande igen?

”Idag har vi koll på ärendena vilket medför att ärenden inte ska bli liggande.”

Under våren jobbade sex handläggar­e på enheten. Från november har en extra handläggar­e anställts som en tillfällig utökning. Den personen kommer bli anställd under ett år.

 ?? BILD: CHARLOTTA CALLMANDER ?? Marja Hedin, chef för uppdragsen­heten.
BILD: CHARLOTTA CALLMANDER Marja Hedin, chef för uppdragsen­heten.
 ?? BILD: LOTTA NYVALL ?? Anmälninga­r blev liggande i flera månader utan att någon handläggar­e tittade på dem och därför har Mölndals stad gjort en lex Sarah-anmälan.
BILD: LOTTA NYVALL Anmälninga­r blev liggande i flera månader utan att någon handläggar­e tittade på dem och därför har Mölndals stad gjort en lex Sarah-anmälan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden