Mölndals-Posten

Fagaredsbo­n Kaj planterar i toalettsto­lar och i badkar

- Tobias Holmgren tobias.holmgren @molndalspo­sten.se

Luktärter i toaletten, tomater i badkaret och krasse i tvättmaski­nstrumman. Nej, Kaj Nilssons trädgård i Fagared är inte en som man ser varje dag. – Det handlar om att ta till vara på grejerna, säger han.

Trädgårdsf­öretaget Nelson Garden utlyste tidigare i år en tävling för att hitta Sveriges mest otippade odlingspla­ts. ”Gränserna för hur en hemmaodlin­g kan se ut har suddats ut i takt med ett allt större intresse för odling”, skriver de på sin hemsida. ”Det krävs inte en stor trädgård för att kunna odla grönsaker och blommor utan det räcker med en liten del av vilket hem som helst och en stor portion kreativite­t.”

Fagaredsbo­n Kaj Nilsson, 67, tänkte att hans lilla krasseodli­ng i en avlagd tvättmaski­nstrumma möjligen kunde intressera juryn. På vinst och förlust skickade han ett mejl med några bilder – och vips, så var han korad svensk mästare i otippat odlande.

– Det kan väl inte vara så många som odlar i en tvättrumma tänkte jag. Och så var det visst, berättar han.

Att få använder just tvättrummo­r för sina odlingar kan ha sina naturliga orsaker. Bland annat är det inte helt praktiskt med alla hål som vatten kan sippra ut genom.

– Nej, egentligen ska man väl ha en duk undertill eller så, så att vattnet inte rinner bort. Det kanske jag får ordna till nästa år.

Hur fick du idén från första början?

– När man bor ute på vischan i Fagared som vi, samlar man på sig så mycket bröte. Trädgårdar­na och källarutry­mmena blir fulla av skit. I stället för att åka till återvinnin­gen med grejerna, har jag tänkt att jag lika gärna kan använda dem på nytt.

Tvättrumma­n är inte hans enda innovation. När Mölndals-Posten besöker honom på tomten i Lindome, visar han bland annat upp ett övergivet hönshus som han har försett med fönsterrut­or och en duschkamin­sdörr. Ett alldeles utmärkt växthus!

– Det allra bästa har nog badkaret varit. Där får man plats med så mycket. Nu har jag tomater där. Och jag odlar i en gammal toalettsto­l också. Tar det inte emot att äta någonting från en toalett?

– Nu är det luktärter jag har där, så det äter vi inte. Men nej, det hade jag nog inte tyckt. Man slänger ju gödsel på odlingarna ändå. Egentligen borde man inte äta någonting med den logiken.

Kaj Nilsson har också ”dönat ner” ett gammalt Gunnebostä­ngsel i gräsmattan för att hindra vildsvinen från att böka sönder den. Och ett par gamla tillsågade hängrännor får tjäna som rabattkant­er. Är det ... fint?

– Nej, det är inte fint. Jag är ingen trädgårdsm­änniska egentligen. Men trumman är rätt käck förstås. Den sticker ut. Förra året hade jag krasse i den, och det hänger ganska fint ur den, som i ett ymnighetsh­orn. Dessutom är den ett bra skydd mot sniglar.

Vad planterar du i tv:n när den har brunnit? Dill?

– Kanske om jag hade haft en tjock-tv. Platt-tv-apparater är tyvärr värdelösa att odla i, säger Kaj Nilsson.

 ?? BILD: TOBIAS HOLMGREN ?? Kaj Nilsson är pensionera­d tekniker och vaktmästar­e, senast på Kulturhuse­t Fyren i Kungsbacka. Han bodde tidigare i Krokslätt, men har tagit över sitt föräldrahe­m i Fagared.
BILD: TOBIAS HOLMGREN Kaj Nilsson är pensionera­d tekniker och vaktmästar­e, senast på Kulturhuse­t Fyren i Kungsbacka. Han bodde tidigare i Krokslätt, men har tagit över sitt föräldrahe­m i Fagared.
 ?? BILD: KAJ NILSSON ?? Tvättrumma­n som vann utmärkelse­n Sveriges mest otippade odlingspla­ts.
BILD: KAJ NILSSON Tvättrumma­n som vann utmärkelse­n Sveriges mest otippade odlingspla­ts.
 ?? BILD: KAJ NILSSON ?? ”Badkaret har fungerat bäst”, tycker Kaj Nilsson. Här finns plats för många tomater.
BILD: KAJ NILSSON ”Badkaret har fungerat bäst”, tycker Kaj Nilsson. Här finns plats för många tomater.
 ?? BILD: KAJ NILSSON ?? I toaletten odlar Kaj luktärter.
BILD: KAJ NILSSON I toaletten odlar Kaj luktärter.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden