Mölndals-Posten

Fässbergs kyrka anordnade drop-in-dop under globen Gaia

- Teo Kristjanss­on teo.kristjanss­on @molndalspo­sten.se

Under det enorma konstverke­t Gaia döptes flera barn under lördagen då Fässbergs kyrka anordnade drop-in. Först ut var familjen Dimas från Mölndal med dottern Amelia. – Det var häftigt och roligt att den var här, säger Elin Ivarsson Dimas.

Användning­sområdena för konstverke­t Gaia i Fässbergs kyrka har inga gränser. Den enorma globen på sju meter i diameter är internatio­nellt känd och har turnerat runt hela världen. När konstverke­t invigdes i kyrkan var det så gott som fullsatt och när drop-in-vigslar anordnades förra helgen var det 18 par som valde att passa på. Intresset för Gaia har med andra ord varit enormt.

Under lördagen fick konstverke­t ett nytt användning­sområde då kyrkan anordnade drop-in-dop. Ingen föranmälan behövdes men många valde ändå att ta det säkra före det osäkra och skriva upp sig på en turlista.

– Vi har fyra inbokade dop idag men det kan ju bli fler, säger Carina Eriksson, administra­tör på Svenska kyrkan i Mölndal.

Utanför kyrkan står familjen Dimas och väntar på att klockan ska slå tio. De föranmälde sitt intresse och dottern Amelia Irene Dimas är den första som ska döpas under lördagen.

– Vi hade planerat ett dop med henne men hon föddes mitt under pandemin så det blev inte av, säger pappa Juan Dimas.

– Vi har bott i Mölndal ganska länge och vi visste att det anordnas drop-in-dop ibland. Det är roligt att det blev här för vi brukar gå förbi här nästan varje dag när vi ska till lekplatsen, säger mamma Elin Ivarsson Dimas.

Inne i kyrkan blir de mottagna av Carina Eriksson som hällt upp alkoholfri­tt bubbel. Sedan får familjen träffa prästen i ett avskilt rum för att bestämma vilka psalmer och låtar som ska yttras och spelas under dopet.

– Det är första gången som vi har drop-in-dop här i själva kyrkan. Det underlätta­r ju för familjer som kanske inte vill ha det så stort, säger Carina Eriksson som fixar både fadder- och dopbevis.

Samtidigt som dopet pågår är det flera nyfikna besökare som tittar in. Alla par har blivit förberedda på att det kan komma in personer och kika sig omkring för eftersom dopet är drop-in är inte kyrkan stängd för allmänhete­n. Några sätter sig försiktigt längst bak och tittar på, andra försöker ta in det stora konstverke­t som tar upp i princip hela rummet.

Ceremonin går mot sitt slut och Amelia Irene Dimas blir döpt. Ted Gärdestads för kärlekens skull spelas vackert av kyrkans pianist och jordgloben roterar långsamt.

– Jag tyckte det var jättefint, säger Juan Dimas efteråt och får medhåll Elin Ivarsson Dimas.

– Det var häftigt och roligt att den var här.

Den 8 november är sista dagen för den som vill besöka konstverke­t. Sedan ska den 70 kilo tunga globen plockas ner.

 ?? BILDER: TEO KRISTJANSS­ON ?? Juan Dimas, Amelia Irene Dimas, Elin Ivarsson Dimas och Daniel Mattias Dimas tog vara på Fässbergsk­yrkans drop-in-dop.
BILDER: TEO KRISTJANSS­ON Juan Dimas, Amelia Irene Dimas, Elin Ivarsson Dimas och Daniel Mattias Dimas tog vara på Fässbergsk­yrkans drop-in-dop.
 ?? ?? Carina Eriksson är administra­tör på Svenska kyrkan. Hon välkomnade paren med alkoholfri­tt bubbel.
Carina Eriksson är administra­tör på Svenska kyrkan. Hon välkomnade paren med alkoholfri­tt bubbel.
 ?? ?? Själva doppet gick fort.
Själva doppet gick fort.
 ?? ?? Den stora jordgloben är sju meter i diameter.
Den stora jordgloben är sju meter i diameter.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden