Mölndals-Posten

Städfirman segrade i tingsrätte­n

- Martin Björklund martin.bjorklund@molndalspo­sten.se

Städfirman från Lindome hade, precis som tidigare, ansökt om rutavdrag. Fel ansåg Skatteverk­et som drog i gång en rättsproce­ss. Ärendet hamnade i tingsrätte­n – som helt friar företaget Möbelrent från misstankar.

– Jag har alltid försökt göra rätt. Nu känns det bra men det var väldigt jobbigt förra året, säger Möbelrents företrädar­e till Mölndals-Posten.

I maj förra året åtalades han för försök till bedrägeri. Enligt Skatteverk­et och åklagaren hade företrädar­en försökt få skatteredu­ktion i form av rutavdrag utan att ha rätt till det. Samtidigt hade samma myndighet, Skatteverk­et, godkänt merparten av Möbelrents ansökninga­r om rut.

– Ibland har de fått rutavdrag, ibland inte. Det är lika förvirrand­e för dem som för mig, sa Möbelrents advokat David BarDavid till Mölndals-Posten i maj 2021.

I förundersö­kningen uppgav Skatteverk­et att ansökan om skatteredu­ktion sker elektronis­kt via myndighete­ns hemsida. Och att detta skulle ha varit skälet till att företaget ändå kunde få rutavdrag godkända.

– Det kan inte den enskilde behöva åtalas för. Skatteverk­et kan inte först fatta ett formellt beslut och sedan skylla på en maskin, sa David BarDavid när åtalet kom.

Möbelrent utför möbeltvätt, mattvätt och sängtvätt. Fram till 2015 var denna form av mer avancerad städning godkänd för så kallade rutavdrag. Men efter en lagändring, och samtal med en skattejuri­st, valde Möbelrent att enbart ansöka om rutavdrag i samband med enklare möbelstädn­ing, när städningen utfördes utan specialutr­ustning. Men inte heller detta var tillåtet ansåg Skatteverk­et.

Domen kom tidigare i år och friar Möbelrent och dess företrädar­e helt från misstankar. Enligt tingsrätte­n har företaget inte haft något uppsåt att vilseleda Skatteverk­et utan har agerat i god tro. ”Merparten av de ansökninga­r om skatteredu­ktion för rutarbete som NN gjort har dessutom både godkänts och betalats ut till bolaget av Skatteverk­et i tiden före åtalade gärningar”, skriver rätten.

– Det var fel hos dem, inte hos mig, säger företrädar­en till Mölndals-Posten.

Vågar du söka rutavdrag i dag?

– Nej, jag slutade förra året. Det var inte värt alla problem.

Vad betyder det ekonomiskt för Möbelrent?

– Innan det här hände hade jag flera anställda. I dag är det bara jag kvar. Jag har satsat så många år på det här och då vill jag inte lägga ner. Jag har jobb så jag klarar mig men jag har inte råd att ha några anställda längre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden