Mölndals-Posten

Byggföreta­get från Mölndal utsett till Årets företag

- Clara Tjärnberg clara.tjarnberg@molndalspo­sten.se

” Det är ett jättebra sätt att säkerställ­a kompetensf­örsörjning­en och få in talanger som vi kan utbilda och ge en jättefin chans att komma in i branschen. Christian Wieland

Byggföreta­get från Mölndal prisas för sina insatser i samarbetet med Krokslätts­gymnasiet – utses till Årets företag 2022. – Vi blev jätteöverr­askade, säger Vestias vd Christian Wieland.

Förrförra torsdagen samlades både företagare och skolperson­al för ett föredrag av Göteborgsr­egionens skola och arbetslivs­råd. Men det skulle även delas ut fyra utmärkelse­r: Årets grundskola, gymnasiesk­ola, yrkeslärar­e och företag.

Det sistnämnda var anledninge­n till att Mölndalsfö­retaget Vestia Constructi­on Group var på plats. De var dock endast inställda på att sitta i publiken.

– När de läste upp motivering­en och vi insåg att de pratade om oss så blev vi tagna på sängen. Det känns väldigt stort, säger företagets vd Christian Wieland.

Entreprena­dföretaget fick utmärkelse­n Årets företag 2022, Göteborgsr­egionens pris för bästa samverkan mellan skola och arbetsliv. Christian Wieland pekar ut ett av deras initiativ som kan ha bidragit till vinsten.

– Krokslätts­gymnaiset hade inte någon utbildning inom bygg tidigare. Skollednin­gen hade en önskan om det, men ingen samarbetsp­artner. Då kände vi att vi ville och kunde vara det, och så blev det.

Eleverna på Krokslätts­gymnasiet som väljer byggprogra­mmet får genom samarbetet göra praktiska delar av utbildning­en hos Vestia. Företaget har även gjort vissa samarbeten på Campus Mölndal.

– Det är ett jättebra sätt att säkerställ­a kompetensf­örsörjning­en och få in talanger som vi kan utbilda och ge en jättefin chans att komma in i branschen, säger Christian Wieland.

Att ha i åtanke är att Vestia är just ett byggföreta­g. Deras arbetare har blivit lärare, men inte genom att studera till det. Kan det uppstå några svårighete­r där?

– Det handlar mycket om intern utbildning. Vi måste även utbilda vår personal för att de ska kunna ta hand om och lära ut till dessa elever på ett bra sätt, säger Christian Wieland och lägger till:

– Och de ger oss väldigt mycket tillbaka. De här ungdomarna som kommer ut har ju massor av tankar och idéer som vi kanske inte har tänkt tidigare.

Christian Wieland säger att uppmärksam­heten och utmärkelse­n gör dem ännu mer engagerade i frågan och han hoppas kunna inspirera andra.

– Jag tror att många företag skulle kunna göra som vi gör. Man ska nyttja det och öppna upp för elever.

 ?? BILD: VESTIA CONSTRUCTI­ON GROUP ?? Utmärkelse­n delades ut förrförra veckan av Helene Odenjung, ordförande för Utbildning­sgruppen.
BILD: VESTIA CONSTRUCTI­ON GROUP Utmärkelse­n delades ut förrförra veckan av Helene Odenjung, ordförande för Utbildning­sgruppen.
 ?? BILD: VESTIA CONSTRUCTI­ON GROUP ?? Christian Wieland, vd, hoppas att fler företag börjar arbeta på samma sätt för att få in ungdomar i branschen.
BILD: VESTIA CONSTRUCTI­ON GROUP Christian Wieland, vd, hoppas att fler företag börjar arbeta på samma sätt för att få in ungdomar i branschen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden