Mölndals-Posten

Krogbesöka­re fick kulspetspe­nna i halsen – man döms till samhällstj­änst för attacken

- Tobias Holmgren tobias.holmgren@molndalspo­sten.se

För fyra år sedan såg en Mölndalsbo i 45-årsåldern rött på en restaurang på Smögen. Han greppade tag i en man bakifrån, och högg honom sedan i halsen tre gånger med en kulspetspe­nna. Nu har hovrätten för västra Sverige fastställt tingsrätte­ns misshandel­sdom.

I juni 2018 besökte en 22-årig man restaurang­en Sea Lodge på Smögen tillsamman­s med tre vänner. Gruppen lade då märke till att en kvinna som tycktes väldigt berusad och trött dansade med en medelålder­s man, som i efterfölja­nde förhör skulle visa sig vara bosatt i Mölndal.

Kvinnan verkade inte ha kontroll över sig själv, har den yngre mannen uppgivit i förhör.

Vännerna uppmärksam­made först vakterna på situatione­n, men när dessa inte agerade, gick 22-åringen själv fram till paret för att se hur det var fatt. Kvinnan gav då en tumme upp, som för att signalera att läget var okej.

Drygt en timme senare, på dansgolvet, anföll den medelålder­s mannen 22-åringen. Han greppade tag i honom bakifrån, tryckte ner hans huvud, och stack honom i halsen med en kulspetspe­nna tre gånger i snabb följd. 22-åringen blev skakad av händelsen men lyckades ta sig loss. En av hans vänner höll då fast angriparen för att skilja de två åt.

”Om man bråkar med min tjej ska man fan dö”, ska Mölndalsbo­n ha sagt enligt vittnen – eller någonting liknande.

Vid tillfället visste de inte vilket vapen som hade använts, men kunde se bläckstrec­k på halsen invid såren. Utanför lokalen fotografer­ade polis skadorna som visade sig vara ytliga, och den anfallne fick peka ut gärningsma­nnen.

”Han kände en ganska mild smärta av sticken men blev rädd och orolig över att bli överfallen”, står det att läsa i tingsrätte­ns dom från i somras.

Mölndalsbo­n har under hela rättsproce­ssen nekat till att han ens skulle ha pratat med några andra restaurang­besökare än sin sambo. När Uddevalla tingsrätt dömde honom för misshandel, överklagad­e han därför.

Nu har hovrätten för västra Sverige tagit upp målet och bestämt sig för att fastslå tingsrätte­ns dom.

”Utredninge­n ger inte hovrätten anledning att göra någon annan bedömning än den tingsrätte­n har gjort, varken vad gäller skuld eller rubricerin­g”, heter det.

I Uddevalla tingsrätts dom konstatera­s det att ovanligt lång tid har passerat sedan brottet begicks. Med hänsyn till det, bestäms straffet till 40 timmars samhällstj­änst. Skulle han i stället ha dömts till fängelse hade det rört sig om en månad.

För den allvarliga kränkninge­n Mölndalsbo­n utsatt 22-åringen för döms han till att betala ett skadestånd på 5 000 kronor.

 ?? BILD: POLISEN ?? Den dömde mannens blodstänkt­a skjorta, kort efter överfallet.
BILD: POLISEN Den dömde mannens blodstänkt­a skjorta, kort efter överfallet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden