Mölndals-Posten

Kvinna stal sparkcykel i Lindome – nu döms hon

- Tobias Holmgren tobias.holmgren@molndalspo­sten.se

Lindomebon sparkade sig rakt ut ur Intersport på butikens provexempl­ar av en sparkcykel. Efter att två väktare lyckats hinna ikapp henne med bil, kunde hon gripas. Nu har kvinnan dömts i tingsrätte­n.

Det var i september som en Lindomebo i 35-årsåldern gick in i 421-köpcentret­s Intersport­butik. Personalen fattade genast misstankar, eftersom de ansåg att hon betedde sig skumt, ”rycker i kläder och tittar sig omkring”.

– Jag går och letar efter kvinnan men jag hittar henne inte först. Jag kommer till provrummen och tänker att hon är där inne, jag kollar upp mot kassan och ser då kvinnan sparka ut från kassan med en av våra sparkcykla­r som vi har i butiken, säger ett av vittnena i förhör med polisen.

Han frågade sin kollega om kvinnan kommit in på en sparkcykel, men det hade hon inte. Han sprang då efter henne. Eftersom hon hade ett långt försprång var det dock lönlöst; den anställde larmade därför en av väktarna i stället, som befann sig i närheten.

I förhör berättar väktaren att han omgående fick syn på kvinnan, som gett sig iväg mot Eklandahål­let på cykeln. Han sprang efter. En kollega plockade upp honom med sin väktarbil, och efter en jakt på cirka 100 meter hann de ikapp kvinnan och kunde gripa henne i väntan på polisen.

Lindomebon erkänner att hon gjort sig skyldig till ringa stöld, men menar att hon inte haft något uppsåt att stjäla.

– Jag provåkte den och jag tänkte inte på att jag åkte ut med den. Jag hörde inte att de ropade på mig, säger hon i förhör med polisen. Förhörsled­aren: Vad skulle du göra med den?

– Jag hade med mig en egen sparkcykel men den stod på utsidan. Jag tänkte inte på att det inte var den.

Angående stöldmisst­ankarna säger hon att det är konstigt att personalen inte stoppade henne, om de nu såg henne åka ut ur butiken.

Tingsrätte­n ger inte mycket för hennes förklaring­ar. De konstatera­r att hon hunnit långt på sparkcykel­n och dessutom varit på väg att runda ett hörn när hon stoppades. Att hon inte tänkt på att hon lämnade butiken är därmed inte trovärdigt.

Vad gäller hennes andra invändning, att hon skulle ha glömt bort att sparkcykel­n i butiken inte var hennes egen, framstår den som så osannolik att den ”kan lämnas utan avseende”.

Hon döms därför för ringa stöld till att betala 120 dagsböter om 50 kronor styck – sammanlagt 6 000 kronor.

Värdet på den stulna sparkcykel­n var 1 199 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden