Mölndals-Posten

Gatlamporn­a lyste mitt på dagen – nu lyser de inte alls

- Clara Tjärnberg clara.tjarnberg@molndalspo­sten.se

Lamporna på Gamla Riksvägen hade inte lyst på månader. För en vecka sedan lyste de igen, men mitt på dagen. Nu har de återigen släckts. – Jag blev rosenrasan­de, säger Ewa Bentland.

Tidigare i oktober skrev Mölndals-Posten en artikel om att gatlamporn­a längst med Gamla Riksvägen i Lindome stod och lyste mitt på dagen – i en elkris.

– Det var från rondellen mot Anneberg som det lyste, sa Sven Östlind då.

Problemet felanmälde­s och lamporna släcktes, men till vissas förtret.

– Jag blev rosenrasan­de, säger Ewa Bentland som bor i området.

Sedan lamporna släcktes efter att ha lyst på dagen har de nämligen inte fungerat alls. Och nu visar det sig vara en kamp som har pågått i månader.

– De var släckta under i stort sett hela förra vintern. Jag tröttnade i mars och ringde Trafikverk­et första gången och felanmälde, berättar Ewa Bentland.

"Men man måste tänka kostnadsef­fektivt för att åtgärda det, därför avvaktar vi ibland för att göra åtgärder i samband med annat arbete.

Men under vintern hände det inget, inte heller under våren och även nu i sommar har de varit släckta. Trots flera felanmälni­ngar från både henne och andra som bor i området. I september ringde hon igen, då fick felanmälan göras på nytt då det inte verkade finnas något aktivt ärende på dessa lampor.

– Det kändes jättekonst­igt, säger Ewa Bentland.

Men förra veckan trodde de att vändningen äntligen var här – för att snabbt bli besvikna igen. Ewa Bentland berättar att belysnings­frågan är viktig för henne.

– Det är inte behagligt alls att gå där ensam i mörkret. Kommer man till exempel med pendeln har man inte koll på om någon följer efter en. Många blir upphämtade med bil eller blir mött för att slippa gå själva, men känner sig väldigt utsatta, säger Ewa Bentland.

Per Kärrdin, enhetschef på Trafikverk­ets avledning infrasyste­m i distrikt Väst kan inte säga vad problemet beror på men beklagar att belysninge­n inte fungerar.

– Belysning har en stor roll för att skapa trygghet och säkerhet. Men vi har 75 000 sådana punkter och det är några att hålla koll på.

Att belysninge­n inte har fungerat sedan i vintras menar Per Kärrdin kan ha flera förklaring­ar. Han spekulerar dock i att fördröjnin­gen kan bero på att det krävs ett omfattande arbete.

– Jag skulle kunna tro att man varit ute och konstatera­t felet. Men man måste tänka kostnadsef­fektivt för att åtgärda det, därför avvaktar vi ibland för att göra åtgärder i samband med annat arbete.

 ?? BILD: SVEN ÖSTLIND ?? Så här såg det ut förra veckan när lamporna lyste igen – men mitt på dagen, och tillfällig­t.
BILD: SVEN ÖSTLIND Så här såg det ut förra veckan när lamporna lyste igen – men mitt på dagen, och tillfällig­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden