Mölndals-Posten

Västtrafik får fem miljoner för ny satsning på pendling

- Oscar Strandberg oscar.strandberg@stampen.com

Hur ska fler resenärer vilja kombinera cykel och kollektivt­rafik för att ta sig till och från jobbet? Det ska Västtrafik ta reda på i ett nytt projekt. – Vi vill göra det enkelt, attraktivt och tydligt hur man kan göra en sådan kombinatio­nsresa, säger projektled­aren Karin Ryberg.

Det är regionens kollektivt­rafiknämnd som ligger bakom pilotproje­ktet och tilldelat Västtrafik fem miljoner kronor för att utreda frågan under de kommande två åren.

Syftet är kort och gott att få fler att ta cykeln kombinerat med kollektivt­rafiken när man till exempel ska till jobbet.

– Tanken är att man tar sin cykel till en hållplats och därifrån åker vidare med tåg eller buss. Väl framme kan det bli tal om lånecyklar för att resenärern­a ska kunna ta sig hela vägen till slutmålet som alltså

"Tanken är att man tar sin cykel till en hållplats och därifrån åker vidare med tåg eller buss. Väl framme kan det bli tal om lånecyklar.

kan vara jobbet. Vi sätter igång med planeringe­n omgående, säger Västtrafik­s Karin Ryberg.

För att lyckas ska Västtrafik bland annat ta till olika informatio­nsåtgärder och kampanjer som främjar beteendefö­rändringar hos resenärer.

– Exakt hur vi ska jobba med det är inte bestämt. Men bland annat kan olika prova-på-kampanjer bli aktuella, säger projektled­aren Karin Ryberg.

Pilotproje­ktet bedrivs i samverkan med bland annat kommuner, kommunalfö­rbund och Trafikverk­et. Det är i nuläget inte klart med hållplatse­r i Västra Götaland som initialt ska fungera som testplatse­r.

– Men till en början kan det handla om platser i orter eller kommuner varifrån många varje dag pendlar till större städer, säger Västtrafik­s projektled­are Karin Ryberg.

 ?? BILD: SVANTE ÖRNBERG ??
BILD: SVANTE ÖRNBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden