Mölndals-Posten

Emma Andersson från Hällesåker krockade med vildsvin: ”Jätteledse­n”

- Tobias Holmgren tobias.holmgren @molndalspo­sten.se

Emma Andersson från Hällesåker är glad över att hon lever i dag. På torsdagsmo­rgonen, när hon körde till jobbet längs Hällesåker­svägen, rusade nämligen en grupp vildsvin över körbanan – och krocken var ett faktum.

21-åriga Emma Andersson var precis som alla andra vardagsmor­gnar på väg i bilen mot sitt jobb som förskollär­are i Kungsbacka.

– Jag åkte längs Hällesåker­svägen. Detta hände strax före 70-skylten, innan golfbanan i riktning mot Lindome. Det är samma sträcka som jag alltid tar, och jag håller alltid samma hastighet. Men omkring klockan tjugo över sex sade det bara pang, berättar hon.

Det går otroligt fort, så pass fort att hon knappt hinner registrera vad som händer innan olyckan är ett faktum.

– Som jag uppfattar det hoppar tre vildsvin över vägen just då. Jag krockar med det tredje, och ett fjärde kommer rusande och voltar runt när det kolliderar med min bil. Innan jag hinner inse vad som egentligen har hänt sitter jag stilla i bilen, chockad och med varningsbl­inkers på.

Upplevelse­n var som att köra in i en vägg.

– De är ju inte små eller mjuka de där vildsvinen. Ett av dem kan väga säkert 80 kilo. Jag fick ont i nacken av smällen och lite huvudvärk, men jag kunde känna ganska fort att det inte var någon större fara med min hälsa. Men jag var i chock, säger hon.

Skakad av smällen var allt hon kunde förmå sig till att ringa sin sambo, som tog sig dit snabbt.

– Han hjälpte mig att ringa 112 och kramade om mig. Jag var jätteledse­n och kunde knappt hålla i telefonen själv. Just då var jag mest ledsen över bilen. Det är min första bil som jag sparat ihop till länge, och jag har bara haft den sedan i april. Men han tröstade mig och sa att försäkring­en skulle ta hand om det, och att det bara var materiella ting.

När Mölndals-Posten talar med Emma har det gått sex timmar sedan olyckan. Hon är märkbart skakad, men händelsen har sjunkit in nu, och hon har kunnat få i sig mat.

Ett besök på vårdcentra­len har också hunnits med för att säkerställ­a att ingenting allvarligt hänt med hennes kropp.

Men något jobb blev det inte i dag?

– Nej, nej. Det hade aldrig gått. Jag jobbar med barn, och då måste man vara där psykiskt, säger hon.

Hon har tänkt mycket under morgonen, vänt och vridit på allt som kunde ha inträffat.

– Jag tänkte miljoner tankar redan där i bilen och byggde upp olika scenarion. Det hade kunnat gå så illa. Det är första gången jag krockar med ett djur, och då har jag ändå haft körkort ett tag nu.

Nu vill hon varna andra som åker längs vägen.

– Man ska vara medveten om att det kan hända. Jag önskar att alla tar hand om varandra, och kör så försiktigt de bara kan där. Det går så snabbt. Plötsligt har man bara krockat.

Tror du att du hade haft möjlighet att väja för djuren om du varit på helspänn, och inte kört en sträcka som du var så van vid?

Emma funderar.

– Nej, jag tror faktiskt ärligt talat inte att det hade spelat någon roll. Det var kolsvart ute och de är så otroligt, otroligt snabba.

Emmas sambo och pappa hjälpte henne att rulla bilen till föräldrahe­mmet i Lindome. De största skadorna var på fronten och grillen, och som Emma beskriver det låg lösa plastbitar över körbanan.

Polis och jägare tillkallad­es under morgonen, och jägarna kunde sedan meddela att ett av vildsvinen hittats och skjutits.

Enligt statistik från Viltolycka.se har det hittills i år skett 7 350 bilolyckor i Västra Götaland med vilda djur inblandade. Av dem har 440 varit vildsvinsk­rockar.

Vanligast är kollisione­r med rådjur, som uppgår till 6 222 mellan januari och oktober.

Vildsvinso­lyckorna har gradvis ökat sedan i juli, då det inträffade 29 stycken i länet. I augusti var antalet uppe i 44, i september 89, och i oktober 86 (fram till 27 oktober).

 ?? ARKIVBILD: MÖLNDALS-POSTEN ?? Vildsvin fotografer­ade vid ett annat tillfälle.
ARKIVBILD: MÖLNDALS-POSTEN Vildsvin fotografer­ade vid ett annat tillfälle.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden