Mölndals-Posten

Årets rika fruktskörd ger högtryck i paret Regnérs mustfabrik

-

I år finns det gott om äpplen. Det är något som Lindomebor­na Agneta och Jan kan bekräfta. Musteriet går för högtryck, och så många vill få hjälp med att musta och pastöriser­a att de knappt hinner med. – Vi har inte ens hunnit skörda våra egna äpplen, säger Agneta Regnér.

Det är en färgglad tid på året. Och hektisk. I alla fall för Lindomemak­arna Agneta och Jan Regnér som driver musteriet och gårdsbutik­en Regnér Garden i Stättared sydöst om Kungsbacka.

– Det har aldrig varit så här mycket. Vi har hur mycket som helst att ta hand om, väldigt mycket som ska pastöriser­as, berättar Agneta Regnér som tar emot.

Maken Jan Regnér dyker strax upp också och hälsar glatt, men fortsätter genast över gårdsplane­n ner till musteriet för att fortsätta med arbetet.

Paret Regnér bor i Lindome, men köpte gården i Stättared som sommarstäl­le 2003. Det fanns gott om äpple- och päronträd som tillhörde fastighete­n, och efter ett par år började de göra must.

– När vi köpte fanns det ungefär trehundra äppleträd och tvåhundra plommonträ­d. Så vi började fundera på hur vi skulle ta vara på allt. Fast det började i väldigt liten skala. Det var inte alltid att träden gav så mycket, förklarar Agneta.

I dag är fruktodlin­gen desto större. Nu finns närmare 3 500 träd, varav merparten är äpple. Men det här året är det inte bara Agneta och Jan Regnér som har äpplen.

– Folk kommer och lämnar in äpplen och päron som vi mustar och pastöriser­ar. I år är det helt otroligt. Vi får in säckvis. Vi har inte ens hunnit skörda våra egna äpplen än, fortsätter Agnéta Regnér.

Sedan är det en verksamhet som inte alltid är helt lätt att planera, menar Agneta.

– År 2017 kom det frost i maj, så den skörden blev inte bra. Året därpå var det varmt och torka. Men i år är det galet. Vi

 ?? ?? Agneta och Jan Regnér på Regnér Garden i Stättared har minst sagt fullt upp denna fruktrika höst.
Agneta och Jan Regnér på Regnér Garden i Stättared har minst sagt fullt upp denna fruktrika höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden