Mölndals-Posten

Lars Gahrn tilldelas pris från Nordiska museet

- Teo Kristjanss­on teo.kristjanss­on @molndalspo­sten.se

"Det var väldigt roligt och hedrande. Det var också roligt för det visade sig att ingen Mölndalsbo fått medalj från museet sedan 1938.

Först ett diplom från Bohusläns hembygdsfö­rening, sen blev han utsedd till Århundrade­ts Mölndalsbo. Nu har Lars Gahrn fått ytterligar­e ett pris under 2022 – från Nordiska museet. – Det var väldigt roligt och hedrande, säger pristagare­n.

Nästan exakt 50 år efter att Lars Gahrn började arbeta för Mölndals hembygdsfö­rening tilldelade­s han ett pris av Nordiska museet i Stockholm. I måndags åkte han upp till huvudstade­n för ta emot en medalj för hembygdsvå­rdande gärning.

– Det var väldigt roligt och hedrande. Det var också roligt för det visade sig att ingen Mölndalsbo fått medalj från museet sedan 1938, säger Lars Gahrn.

Den senaste Mölndalsbo­n att få medalj från museet hette OG Svensson. På sin fritid ägnade han sig åt att skriva ner folkminnen som han sedan skickade till Nordiska museets arkiv. Men sedan dess har medaljerna uteblivit för Mölndal.

– Man har inte riktigt vetat om att man haft möjlighete­n så man har hela tiden arbetat med att få medalj från Sveriges och Bohusläns hembygdsfö­rbund, säger Lars Gahrn. stämde, säger Lars Gahrn.

Förutom Lars Gahrn så tilldelade­s även en medalj för hembygdsvå­rdande gärning till Sören Klingnéus för hans arbete i Örebro län. Även andra priser delades ut under dagen till olika personer som hedrades för deras arbete. För Lars Gahrn så betyder utmärkelse­n mycket mer än en medalj.

– Det blir en stimulans för att fortsätta så att säga. Jag har rätt mycket som jag gärna skulle vilja göra innan det är dags för livets avslutning men man vet inte hur mycket man hinner med. Men får man en sån här utmärkelse så är det lättare att gå vidare, säger Lars Gahrn.

 ?? BILDER: BO RIDDERBJEL­KE ?? Lars Gahrn fick medalj av Nordiska museet för hembygdsvå­rdande gärning.
BILDER: BO RIDDERBJEL­KE Lars Gahrn fick medalj av Nordiska museet för hembygdsvå­rdande gärning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden