Mölndals-Posten

Barnen ska inte behöva betala för alla kriser

- Lärarförbu­ndet Mölndal

Forskning om ljudnivå och stress ger oss tydliga signaler på att gruppstorl­eken har betydelse för arbetsmilj­ön för både personalen och barnen. Stora barngruppe­r har visat sig ha en negativ effekt på förskollär­ares stressnivå­er. Buller och höga ljudnivåer är ett problem i förskolan och förvärras ju fler barn det är i gruppen. De stora barngruppe­rna ger förskollär­arna sämre förutsättn­ingar att vara ansvariga för utbildning­en hos det individuel­la barnet och höga sjukskrivn­ingstal i förskolan är ett faktum.

I Mölndal idag står vi också med faktumet att vi inte får vikarier då vi har sjuk personal. Det är stor vikariebri­st, och hur ska vi då kunna genomföra vårt uppdrag. Vi ser också i hela Sverige en förskollär­arbrist som är mycket oroande.

Skolverket­s rekommenda­tioner är: 1–3 år bör barnantale­t ligga mellan 6–12 barn och i åldern 4–5 år bör det vara mellan 9–15 barn. På förskolan där jag arbetar har vi 16 barn i yngre grupperna och i min grupp som består av barn mellan 2 och 5 år har vi 22 barn. Det här är vardagen, jag har varit förskollär­are i 15 år och har inte haft en barngrupp i närheten av Skolverket­s rekommenda­tion.

I Mölndal ligger vi till och med högre än rikssnitte­t i barngruppe­rnas storlek. I riket är 49 procent av barngruppe­rna större, i Mölndal är 67 procent av grupperna större än Skolverket­s rekommenda­tioner.

Vi i Lärarförbu­ndet kräver nu att den nya regeringen lagstiftar om barngruppe­ns storlekar. I Norge har man lagstiftat om storlekarn­a och antal barn per personal, varför kan inte Sverige genomföra det då? Det är belagt att de investerin­gar vi gör hos förskoleba­rn är samhällsek­onomiskt lönsamma, de ger en högre avkastning än inverterin­gar i senare skolformer.

När en barngrupp är för stor så kan förskollär­aren inte längre se och möta individuel­la barn i deras lärande och behov. Barn ska inte behöva betala för alla kriser.

Sara Hansen

 ?? ARKIVBILD: HÅKAN JOHANSSON ?? Insändarsk­ribenten Sara Hansen, förskollär­are i Mölndal, skriver om de stora barngruppe­rna.
ARKIVBILD: HÅKAN JOHANSSON Insändarsk­ribenten Sara Hansen, förskollär­are i Mölndal, skriver om de stora barngruppe­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden