Mölndals-Posten

Stadshuset i Mölndal – här är de gamla bilderna och hela historien

Stadshuset är en av Mölndals allra mest profilerad­e byggnader. Det uppfördes i en tid när framtidstr­on var stark och samhällsby­gget i snabb utveckling.

-

Mölndal stadshus ligger på Göteborgsv­ägen 11 – 17 och det är här de politiska beslutet i Mölndal tas. Snart kommer nya politiker att ta plats i huset. Andra kanske mer relaterar till huset på ett helt annat sätt, eftersom det också finns ett vigselrum för borgerliga vigslar i huset.

Mölndals första stadshus låg vid Gamla torget i Mölndals

Kvarnby, en byggnad som fortfarand­e finns kvar. På 1940-talet befann sig Mölndal i en period av utveckling och centrum började förflyttas från Kvarnbyn ner till andra sidan Mölndalsån. Under 1940 och 1950-talen uppfördes en mängd bostadsomr­åden i denna nya del av staden. I takt med den ökande befolkning­en växte även behov att utöka den kommunala administra­tionen.

Ett nytt stadshus behövde uppföras i den nya centrumdel­en när staden blev större.

1946 utlystes en arkitekttä­vling av Mölndals stad för ett nytt stadshus och stadshuspl­an med intilligga­nde område. Tävlingen vanns av arkitekter­na Åke Ahlström och Gösta Edberg.

Byggnation­en utmärktes av kvalitet, materialkä­nsla och omsorgsful­lt ritade detaljer. Äkta material användes; natursten, koppar, teak, ek och läder virat kring ledstänger och räcken. Inredning, möbler och armaturer var särskilt formgivna och utvalda för de olika tjänsterum­men, fullmäktig­esalen och de andra sammanträd­esrummen.

Hela stadshuset var toppmodern­t för sin tid.

Stadshuset med tillhörand­e stadshuspl­an stod färdigt 1962 efter att byggnation­en hade påbörjats 1958. Byggnaden bestod av den centrala entréhalle­n men ljusinsläp­p från taket som var stadshuset­s representa­tiva del. Där fanns också politikern­as tjänsterum, korridor med förvaltnin­garnas kontor, samt sammanträd­esrum och den stora sessionssa­len där kommunfull­mäktige sammanträd­er. Fullmäktig­esalen gavs ett särskilt uttryck genom ett tolv meter stort fönster ut mot Stadshuspa­rken. Från början var hela utbyggnade­n glasad, men delar av den glasade fasaden sattes senare igen.

Den 5 juni 1962 invigdes det nya Stadshuset, men det första sammanträd­et i fullmäktig­esalen genomförde­s redan den 20 januari 1961.

En flygel utmed Knarrhögsg­atan byggdes till 1988–1989 när man behövde mer utrymme för fler kontorsutr­ymmen.

Den stora sessionssa­len där kommunfull­mäktige sammanträd­er har nyligen blivit renoverad utifrån den ursprungli­ga arkitektur­en och inredninge­n. Det stora fönsterpar­tiet har återigen öppnats upp för ljus och utsikt mot Stadshuspa­rken. I salen

 ?? BILDER: MÖLNDALS STADSMUSEU­M ?? Gamla torget. Mölndals första stadshus ligger till vänster i bild, 1921.
BILDER: MÖLNDALS STADSMUSEU­M Gamla torget. Mölndals första stadshus ligger till vänster i bild, 1921.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden