Mölndals-Posten

Länsstyrel­sen säger ja till ny förskola i Hålsten

- Lotta Nyvall lotta.nyvall@molndalspo­sten.se

” Jag är jättetacks­am för det beskedet. Det innebär att vi äntligen kan komma igång med bygget. Det är en otroligt viktig pusselbit för att lösa förskolesi­tuationen i östra Mölndal. Kajsa Hamnén (M)

Det behövs fler förskolepl­atser i östra Mölndal och kommunen planerar att bygga nytt i Hålsten. Frågan har legat hos länsstyrel­sen som nu sagt ja till bygget, trots groddjuren som finns där.

Beslutet att bygga Hålstens förskola togs i början av 2021. Under året framkom dock nya uppgifter om att det fanns känsliga groddjur i området. Därför behövde Mölndals stad skicka in en ansökan, en så kallad artskyddsd­ispens, till länsstyrel­sen.

Att länsstyrel­sen nu beviljar den ansökan om artskyddsd­ispens som krävs gläder skolnämnde­ns ordförande Kajsa Hamnén (M). Hon har tidigare varit ordförande i lokalstrat­egiska utskottet och har följt frågan.

– Jag är jättetacks­am för det beskedet. Det innebär att vi äntligen kan komma igång med bygget. Det är en otroligt viktig pusselbit för att lösa förskolesi­tuationen i östra Mölndal. Förskolan är en del i en stor rockad som innefattar Rävekärrs förskola.

Den planerade förskolan är tänkt att få tolv avdelninga­r. Att den är stor är positivt, menar Kajsa Hamnén.

– Från verksamhet­ens sida ser vi hellre större förskolor än mindre eftersom de stora blir mindre sårbara och mer lättadmini­strerade. Barn och vårdnadsha­vare kommer inte uppleva det som en jättestor förskola eftersom det beror mycket på hur förskolan är organisera­d och är byggd.

Kostnaden för förskolan togs fram i januari 2021, och då var budet att den skulle kosta 140 miljoner kronor. Sedan dess har priserna skjutit i höjden. När förskolan nu ska börja byggas är inte helt klart. På Mölndals stads hemsida står det dock att förskolan väntas stå färdigbygg­d sommaren 2025.

Kan det bli för dyrt att bygga förskolan?

– Det finns inte på kartan att inte bygga. Andra objekt kanske får skjutas på framtiden, men våra kärnverksa­mheter, som förskolan är en del av, måste vi tillgodose. Samtidigt har vi många byggen i staden och dyra investerin­gskostnade­r. Går de upp gäller det att vi försöker hålla i pengarna. Arbetet med förskolan har dragit ut på tiden, hur bråttom är det?

– Det är bra att vi kommer igång, men vi har full behovsteck­ning i Mölndals stad. Det är alltså inget barn som inte får en placering, men alla vårdnadsha­vare får inte den

Ordförande skolnämnde­n

närmsta förskolan eller den de önskar.

Redan från starten har boende i området varit kritiska till byggplaner­na, bland annat är det trafiksitu­ationen i området och miljöpåver­kan som väckt reaktioner.

– Det är en problemati­k när man måste gå in och bygga i ett redan existerand­e område. Det är inte unikt för Hålsten. Som politiker har vi ansvar att möta behovet som finns i staden och det förändrar sig över tid, säger Kajsa Hamnén.

 ?? BILDER: ELVIRA LINDEROT ?? Uppgifter om att det fanns känsliga groddjur i Hålstensom­rådet där kommunen planerade en förskola gjorde att staden tvingades att skicka in en ansökan, en så kallad artskyddsd­ispens, till länsstyrel­sen. Nu har de fått ja.
BILDER: ELVIRA LINDEROT Uppgifter om att det fanns känsliga groddjur i Hålstensom­rådet där kommunen planerade en förskola gjorde att staden tvingades att skicka in en ansökan, en så kallad artskyddsd­ispens, till länsstyrel­sen. Nu har de fått ja.
 ?? BILD: ELVIRA LINDEROT ?? Det är i det här skogsområd­et i Hålsten som det ska byggas en ny förskola.
BILD: ELVIRA LINDEROT Det är i det här skogsområd­et i Hålsten som det ska byggas en ny förskola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden