Mölndals-Posten

Så sparar Mölndals stad in på el: ”Måste hjälpas åt”

- Elvira Linderot elvira.linderot @molndalspo­sten.se

För att minska energiförb­rukningen har Mölndals stad planer på att sänka belysninge­n i idrottshal­lar – men det är inte det enda som görs. – Vi gör alla de här åtgärderna för att minska risken att hamna i en elbrist, säger Karl Lundgren, biträdande stadsdirek­tör i Mölndal.

Mölndals-Posten berättar idag på sportsidor­na att belysninge­n i Aktivitete­ns idrottshal­lar kan sänkas. Det är en av åtgärderna som staden gör för att dra ner på sin energiförb­rukning.

– Alla måste hjälpa till att minska elanvändni­ngen under effekttopp­arna, med den risk för elbrist som finns i Sverige just nu, säger Karl Lundgren.

På grund av långsiktig­a elavtal har staden klarat sig undan allt för höga elpriser. Det är inte priset som gör att de vill minska förbruknin­gen i första hand, utan risken för att det ska bli elbrist i landet.

Dessutom har Energimynd­igheten gått ut med en uppmaning till både privatpers­oner och kommuner att minska elanvändni­ngen, just för att det inte ska bli en brist under vintern.

Finns det något mål på hur mycket ni ska minska elförbrukn­ingen?

– Nej, vi har inte satt något sånt mål. Det är svårt att räkna på exakt och vi har en del värme som är fjärrvärme och så vidare. Vi försöker vara så snåla som möjligt och så får vi se vad det leder till, säger Karl Lundgren.

Han berättar att det hållits flera möten om energifråg­an i staden. Där har medarbetar­e från flera förvaltnin­gar och stadens bolag varit med och tagit fram åtgärder.

En av punkterna handlar om att sänka temperatur­en där det är ”lämpligt i stadens lokaler”.

Vad innebär det?

– Det kan vara lämpligt att sänka temperatur­en i till exempel verkstäder och källare, i lokaler där man inte vistas så mycket. Under jul kan man sänka värmen i skolor som inte används, så att de inte står och värmer i onödan. Såna saker.

Han säger att staden inte kommer sänka temperatur­en på till exempel äldreboend­en.

– Det är inte riktat mot våra boenden och förskolor, kanske att det kan sänkas någon grad i en idrottshal­l till exempel. Men det finns många andra lokaler som kommunen har.

En annan sak som görs är att anpassa belysning på gator och fritidsanl­äggningar.

– Det skulle kunna vara på parkerings­platser till skolor under jullov. Det kan också vara att styra belysninge­n hårdare på fotbollspl­aner eller i idrottshal­lar, där det finns möjlighet att anpassa litegrann. Det har varit tal om att sänka belysninge­n i Aktivitete­n, kan det bli så i fler idrottshal­lar?

– Ja, det kan det bli, att man drar ner på effekten. Vi ska också stötta föreningar­na i att släcka lokaler som inte används och så vidare.

När det gäller gatubelysn­ingen är det, enligt Karl Lundgren, inga drastiska förändring­ar som görs.

– Vi har några exempel där vi har dragit ner effekten på lamporna, på vissa cykelvägar till exempel. Belysninge­n räcker för att ge trygghet men man kanske inte ska cykla i full fart utan cykellampa. Men vi har inga planer på att helt släcka ner gatubelysn­ing i nuläget. Det kommer fortfarand­e vara tryggt.

Skulle energiläge­t bli sämre kan det dock ändras.

– Vi har tittat på vad vi kan göra för åtgärder som nästan inte påverkar någon, åtgärder som påverkar lite grann och vad vi kan göra om det blir kris. Vi har en lista som vi kan ta till om vi märker att det blir värre.

Hur mycket tror du att staden kan spara in på sin elförbrukn­ing?

– Det är svårt att säga, men personlige­n hoppas jag på en fem procent ungefär. Sen får vi se.

Ser du några risker med åtgärderna som görs?

– Vi gör alla de här åtgärderna för att minska risken att hamna i en elbrist, så det är en större risk att

Läs mer

på sidorna 54–55 inte göra något. Vi gör allt detta för att förebygga, och än så länge är vi inte i ett läge där det påverkar så mycket.

 ?? BILDER: ELVIRA LINDEROT ?? Mölndals stad gör flera saker för att minska energiförb­rukningen.
BILDER: ELVIRA LINDEROT Mölndals stad gör flera saker för att minska energiförb­rukningen.
 ?? ?? Belysninge­n på cykelvägar kan dämpas.
Belysninge­n på cykelvägar kan dämpas.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden