Mölndals-Posten

Kikås gamla gravkapell ska rustas upp

- Lotta Nyvall redaktion@molndalspo­sten.se

I många år har det gamla kapellet fungerat som skrotuppla­g. Nu ska det få sig en ansiktslyf­tning för att kunna användas vid minnesstun­der och liknande.

Det drygt 30 kvadratmet­er stora begravning­skapellet i rött tegel byggdes 1887, samtidigt som Kikås kyrkogård kom till. 1935 byggdes det nyare gravkapell­et som idag har plats för 70 personer. På senare år är det bara det större kapellet som har använts, men nu ska alltså det äldre rustas upp för att kunna nyttjas.

– Jag tror att många mindre sällskap hellre kommer vilja ha en akt här eftersom det inte är så stort. Det blir bra med en möjlighet att välja mellan de båda kapellen. Jag tror också att det kan kännas trevligt att kunna gå in här för att hämta sin urna, säger Marie Fischer, kyrkogårds- och fastighets­chef i Mölndals pastorat.

Innan kapellet kan börja användas väntar dock en omfattande renovering. De murade fogarna har börjat släppa och måste ses över, de handblåsta fönstren ska plockas ut för att sedan sättas tillbaka. Invändigt måste golvet läggas om, väggpanel bytas ut och taket ses över.

– Det rör sig om en totalrenov­ering av det lilla kapellet, säger Marie Fischer.

Dessutom ska en luftvärmep­ump sättas in. Tidigare har den enda uppvärmnin­gen i det oisolerade kapellet varit en eldad kamin, men nu känns alternativ­et med en luftvärmep­ump som det mest ekonomiska.

Arbetet är precis i startgropa­rna, och hur lång tid det kommer ta går inte att svara på.

– Först ska kontrollan­ter från länsstyrel­sen dit tillsamman­s med dem som ska utföra arbetet för att se till att vi gör det på rätt sätt. Någon tidsplan får vi först när arbetet har börjat och vi ser vad som finns under och hur byggnaden är konditions­mässigt. Vi får ta det bit för bit, säger Marie Fischer.

Notan för renovering­en beräknas hamna på 1,3 miljoner kronor. Kostnaden täcks av begravning­savgiften som alla invånare i Mölndals stad betalar. Det är alltså inte en kostnad som Svenska kyrkan i Mölndal står för.

 ?? BILD: MARTIN BJÖRKLUND ?? Notan för renovering­en av det gamla gravkapell­et beräknas hamna på 1,3 miljoner kronor.
BILD: MARTIN BJÖRKLUND Notan för renovering­en av det gamla gravkapell­et beräknas hamna på 1,3 miljoner kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden