Mölndals-Posten

Det är anledninge­n till kommunens beslut

- Clara Tjärnberg clara.tjarnberg@molndalspo­sten.se

Första december höjs priserna på lunch för pensionäre­r från 50 till 90 kronor. Sarah Bengtsson, måltidsche­f på Mölndals stad, förklarar att det är en anpassning för att möta kostnadern­a. – Det tidigare var ett jättegamma­lt pris, säger hon.

Det är tre äldreboend­en i Mölndal som serverar lunch för allmänhete­n. Alla är välkomna till restaurang­erna men de vanligaste gästerna är pensionäre­r som bor i närheten, och många av dem äter där varje dag.

Om mindre än två veckor höjs priset med 40 kronor, vilket Mölndals-Posten tidigare berättat om.

Nu berättar Sarah Bengtsson, verksamhet­schef på måltidsser­vice, varför de höjt priset så kraftigt. Hon säger att beslutet har tagits efter att de sett över verksamhet­ens samtliga kostnader.

– Vi har kollat över hela ekonomin och då såg vi att en portion faktiskt kostar 90 kronor att laga. Så det nya priset blir rimligt, även i jämförelse med vad andra restaurang­er tar för sina luncher, säger hon.

Kritiken hos de drabbade pensionäre­rna handlar till stor del om att priset från en dag till en annan höjs med hela 80 procent. Trots att Sarah Bengtsson anser att höjningen är högst nödvändig förstår hon att det inte är ett perfekt scenario.

– Vi har full förståelse för att det blir en hög höjning men samtidigt måste vi ta betalt för vad en portion kostar.

Hon kan inte säga helt säkert när en höjning på lunchprise­rna gjordes senast, men gissar på att det skedde 2018. På minst fyra år har priset alltså stått helt still.

– Vi skulle kanske ha påbörjat det här arbetet mycket tidigare. Vi får kanske börja räkna om kostnadern­a varje år för att det här inte ska hända igen, säger Sarah Bengtsson.

90 kronor ska dock gälla hela 2023 och nästa prisföränd­ring kan väntas 2024.

Idag betalar externa gäster 60 kronor för lunchen i restaurang­en. Är man pensionär tillkommer dessutom en rabatt på 10 kronor. Men från december blir det även förändring på det.

– Vi har utrett och kollat om det finns någon subvention­ering för pensionäre­r men det finns det inte. Det finns inga pengar att lägga på måltidsche­f i Mölndal det här utan vi måste ta betalt för vad det kostar, säger Sarah Bengtsson.

Sarah Bengtsson tycker dock att billigare mat för pensionäre­r skulle kunna vara något att fundera på.

– Om jag fick drömma så ja, jag tycker absolut att subvention­erad mat är något man kan kolla på och utreda vad det skulle innebära, säger Sarah Bengtsson.

Själva livsmedels­priserna är inte det enda som har bidragit till prishöjnin­gen på 80 procent, enligt Sarah Bengtsson.

– Även till exempel alla kemteknisk­a produkter, reparation­er och el har blivit mycket dyrare.

– Det var ett jättegamma­lt pris och nu tog vi ett nytt helhetsgre­pp.

Tidigare år har kommunen gått back på att servera lunch för 50 och 60 kronor, vilket det nu är stopp på.

– Det är 90 kronor som det kostar för att det ska bli plus minus noll, vi gör ingen vinst där, säger Sarah Bengtsson.

I en tidigare artikel har även Ingemar Johansson (C), ordförande i servicenäm­nden, sagt att politiken står bakom förvaltnin­gens beslut.

– Det är en anpassning till verklighet­en. Vill man gå och äta får man betala för sig, sa han då.

” Det är 90 kronor som det kostar för att det ska bli plus minus noll, vi gör ingen vinst där Sarah Bengtsson

 ?? BILD: CARL LILIEBÄCK ?? ”Vi förstår absolut att det här är en hög höjning, det är ju inte så mycket att säga om det”, säger Sarah Bengtsson, måltidsche­f i Mölndal.
BILD: CARL LILIEBÄCK ”Vi förstår absolut att det här är en hög höjning, det är ju inte så mycket att säga om det”, säger Sarah Bengtsson, måltidsche­f i Mölndal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden