Mölndals-Posten

Frälsnings­arméns hus ska rivas – har ingen ny fast lokal

- Clara Tjärnberg clara.tjarnberg@molndalspo­sten.se

Efter 111 år i huset på Kvarnbygat­an flyttar Frälsnings­armén ut – för snart ska huset jämnas med marken. Men under 18 månader står de utan en egen lokal. – Ibland gråter vi lite och ibland känns det roligt. Det är blandade känslor, säger Kent Nilsson.

År 1908 bildades Frälsnings­arméns kår i Mölndal, tre år senare flyttade de in i det då nybyggda huset på Kvarnbygat­an 6. Men nu har tiden för utflyttnin­g kommit. På grund av det kommande bygget i Forsåker. ska huset som de verkat i över 100 år rivas för att ge plats till nya vägar och lägenhetsh­us. Första advent, den 27 november, är sista dagen i huset.

– Det är en hel del som känner sorg över att vi ska lämna. Det här har varit en väldigt bra lokal för oss, öppen och ljus, säger Lars Åhrman.

– Ja, när grävskopan kommer fäller nog många en tår, tillägger Kent Nilsson, ordförande för Frälsnings­armén i Mölndal.

Att de nu behöver flytta ut kommer inte som någon chock. Fram till 2018 ägde Frälsnings­armén huset själva. Därefter såldes det till det kommunala bolaget Mölndala, som de hyrt det av under senaste fyra åren.

– Vi har vetat att det ska rivas hela tiden, men det har skjutits fram i flera år nu, berättar Lars Åhrman.

I samband med att fastighete­n såldes till Mölndala lovade de nya ägarna att Frälsnings­armén skulle få hyra in sig på bottenvåni­ngen i deras hus på Kvarnbygat­an 4, ynka 200 meter bort.

Men nu blir det inte så. I stället har Frälsnings­armén behövt oroa sig för att stå lokallösa under hela 18 månader efter den 27 november.

– Vi kommer vara hemlösa. Det är nästan som att vi går tillbaka till pionjärern­as tid, de hade ju ingen lokal de första tre åren, säger Lars Björkqvist, en av Kårledarna vid Centrumkår­en som verkar i Mölndal och Göteborg.

Varför Frälsnings­armén inte får flytta in på Kvarnbygat­an 4 är av samma anledning som river deras gamla hus.

– De säger att säkerheten för tredjeman inte kan garanteras på grund av byggnation­erna. De ska ju bland annat gräva upp hela gatan utanför, berättar Kent Nilsson.

– Det är inte lämpligt att vara där just nu och vi förstår det, säger Lars Åhrman.

Därför kommer Frälsnings­armén inte kunna flytta in förrän sommaren 2024, om 18 månader. Men under hösten har en tillfällig lösning uppenbarat sig – de får flytta in hos korskyrkan i Krokslätt, ett stenkast från Krokslätts torg. Där får de vara i åtminstone ett år.

– Det blir säkert bra. Ingenting kommer egentligen bli annorlunda, vi fortsätter med gudstjänst­erna och att finnas för dem som kommer till oss, säger Lars Björkqvist.

Frälsnings­armén i Mölndal hör även ihop med Göteborg där de har en lokal i Haga. Men Lars Björkqvist berättar att det ändå känns viktigt för dem att finnas här i Mölndal.

– Många av personerna som kommer till oss har svårt att ta sig så långt.

Trots att en era nu når sitt slut kan Frälsnings­armén se att något gott kommer ur det här. Först och främst är de inga motståndar­e mot utveckling­en i området

– Vi kan inte vara en propp i utveckling­en. Så det har varit väldigt enkelt för oss att gå igenom den här processen, säger Lars Åhrman.

Under fyra år har de även konstant varit på väg ut ur huset i huvudet, men datumet har flyttats fram.

– Jag tror att de här månaderna utan lokal blir som en uppladdnin­g för något nytt. Vi har inte riktigt vågat dra igång några nya projekt under de senaste åren men när vi får flytta in på Kvarnbygat­an 4 kommer vi nog ha både ny energi och nya idéer, säger Lars Björkqvist.

Söndagen den 27 november samlas de för sista gången på Kvarnbygat­an 6. Eftersom det är första advent blir det en vanlig gudstjänst, men i bakgrunden kommer det även rulla bilder från de 111 åren i huset.

– Det har hänt så mycket här inne, så många människor har haft glädje av att vara här och det finns mycket fantastisk­a minnen, säger Lars Åhrman.

På adventsfir­andet ska de även gå upp till gamla torget, där de kommer att hålla till efter de 18 månaderna på vift, för att känna in de kommande åren.

– Det blir som ett tack och hejdå, men också ett nytt avstamp, säger Lars Åhrman.

 ?? BILDER: CLARA TJÄRNBERG ?? Kent Nilsson, Lars Åhrman och Lars Björkqvist berättar att förändring­en gjort plats för alla möjliga känslor, men de ser just på framtiden.
BILDER: CLARA TJÄRNBERG Kent Nilsson, Lars Åhrman och Lars Björkqvist berättar att förändring­en gjort plats för alla möjliga känslor, men de ser just på framtiden.
 ?? ?? Så här såg det ut för ungefär 50-60 år sedan.
Så här såg det ut för ungefär 50-60 år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden