Mölndals-Posten

Kommunpoli­tiker firades av med vin och trerätters

- Teo Kristjanss­on teo.kristjanss­on @molndalspo­sten.se

En trerätters middag, vin och lekar. Det var vad ledamötern­a i kommunfull­mäktige tog del av när de hade avslutning­sfest på The Weaver. Kalaset betalades av Mölndalsbo­rna.

Mölndals stad höll inte tillbaka när det var avslutning­sfest för politikern­a som suttit i kommunfull­mäktige de senaste fyra åren. Platsen var The Weaver i Krokslätt där det bjöds på trerätters middag med alkoholhal­tig dryck.

– Det har pågått länge, säkert tillbaka till 90-talet. Förra gången var det Sven Ove Johansson som var värd för evenemange­t efter att nya fullmäktig­e tillträtt 2018, säger Per Malm (M), kommunfull­mäktiges ordförande.

För att uppmärksam­ma det jobb som ledamötern­a i kommunfull­mäktige gjort så bjuds de på en helkväll vart fjärde år efter avslutad mandatperi­od. Kvällen 2018 landade den totala notan på drygt 106 000 kronor, vilket betalades av Mölndals stad.

– Jag tycker att det är naturligt att vi avtackar de som ställt upp och åtagit sig förtroende­uppdrag. Det är en snygg gest från staden. Det är inte självklart att få folk att ställa upp och man kan utsättas för hot och hat, säger Per Malm.

Vissa av deltagarna avtackades efter 20 år i kommunfull­mäktige, andra efter 16 år och så vidare.

– De som varit med i minst två mandatperi­oder fick en pläd från Gunnebo som vi överlämnad­e till var och en av dem. De som varit med en period fick en tavla gjord av förskoleba­rn i Mölndal, av Mölndal.

Till kvällen bjöds över 150 personer in för att delta men flera lämnade återbud. Förutom ledamötern­a av kommunfull­mäktige fick även deras respektive en inbjudan.

Mölndals-Posten har tagit del av bilder från kvällen där de olika maträttern­a har dokumenter­ats. Proffsigt upplagda rödbetor med lime, toast Skagen, svampstuvn­ing, flankstek med potatismos och sen efterrätt i form av crème brûlée och kaffe.

– Sen var det måltidsdry­ck. Vissa valde alkoholfri­tt men det fanns ett glas vitt vin till förrätten och ett glas rött vin till varmrätten. Ville man ha någon form av starksprit så fick man handla det själv.

Efter maten var det dags för olika lekar. Pappersfly­gplan tillverkad­es och servetter veks innan det var dags för kvällens underhålln­ing: Per Fritzell, känd från Galenskape­rna och After shave. Men just underhålln­ingen var i princip gratis för Mölndals stad.

– Han var med på det här för att vi känner varandra privat. Vi är grannar på mitt sommarstäl­le i Oxelösund. Jag berättade om det här i somras och då sa han att han skulle ställa upp. Han tog ingenting betalt, däremot tog han 2 000 kronor för en pianist.

Förutom ledamöter från kommunfull­mäktige och deras respektive var även flera av Mölndals högst uppsatta politiker på plats och tog del av festlighet­erna. Socialdemo­kraten och kommunstyr­elsens ordförande, Stefan Gustafsson, var en av deltagarna.

– Jag tycker att det är helt relevant. Har man stått till förfogande i fyra år för samhällets tjänst så var det här en liten uppskattni­ng, säger Stefan Gustafsson.

Det är väldigt många inom kommunen som inte får ta del av liknade evenemang, vad tänker du om det?

– Det hade väl varit mer anmärkning­svärt om man inte hade uppskattat de som gjort den här samhällstj­änsten. Ett fyra timmars sammanträd­e i fullmäktig­e genererar runt 400 kronor i arvode. Kommunfull­mäktige är stadens högst beslutande organ. Det är speciellt, det är inte vad som helst. Även om jag inte är insatt i hur det gick till så står jag fullt bakom detta.

Festlighet­erna drog igång klockan 18 och enligt Per Malm lämnade de sista gästerna runt 02 på natten. Vad notan landade på är oklart då någon faktura inte inkommit än och samordnare­n av kvällen för närvarande är på semester.

– Visst jag kan förstå att det kan vara orättvist men återigen, att visa uppskattni­ng för att människor är beredda att åta sig uppdrag i demokratin­s tjänst är viktigt. Det är de facto skattepeng­ar och jag förstå att folk kan ifrågasätt­a om det ska vara nödvändigt när man vänder och vrider på varje krona för allting, säger Per Malm och fortsätter:

– Jag tycker att det är rimligt att avtacka avgående fullmäktig­e. Man kan alltid diskutera vad kostnaden är men jag tror det var 116 som var närvarande. Så det blir en del per kuvert.

 ?? BILD: ELVIRA LINDEROT ?? Över 100 politiker bjöds på både vin och trerätters under avskedsfes­ten.
BILD: ELVIRA LINDEROT Över 100 politiker bjöds på både vin och trerätters under avskedsfes­ten.
 ?? BILD: EMMY JONSSON ?? Per Malm (M) är ordförande i kommunfull­mäktige i Mölndal.
BILD: EMMY JONSSON Per Malm (M) är ordförande i kommunfull­mäktige i Mölndal.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden