Mölndals-Posten

Årets marknad på Gunnebo lockade många besökare

-

Som så ofta lockar julmarknad­en på Gunnebo slott gott om besökare. Trots att snön uteblivit så var julstämnin­gen på topp bland hantverkar­e, livsmedels­försäljare och hundar med deras ägare.

– Vi är här för att vi älskar julen. Det är så mysig miljö och nu börjar solen skina, säger Partillebo­n Alva Svensson som anlänt till Gunnebos julmarknad tillsamman­s med mamma Birgitta Thuvesson.

Mycket är sig likt när slottet under två helger har julmarknad. Slutet av november innebär, åtminstone under den inledande lördagen, snålblåst från öster, några få grader över nollstreck­et och ömsom moln ömsom sol. Två personer som valt en värmande plats är kockarna Gustav

Dagerås Östebo och Peter Olsson.

– Det är en riktigt härlig rök du bjuder på, säger Peter Olsson till sin kollega som vid grillen fixar till en ostronskiv­lingwok.

– Vi kommer greja här ett tag sen byts vi av och då ska vi gå in och göra varm choklad där inne, säger Gustav Dagerås Östebo samtidigt som kund efter kund serveras wok alternativ­t korv med coleslow och timjanssen­ap.

Ett 30-tal företag visar upp och säljer hantverk, livsmedel och andra saker som hör julen till. Allt marineras med glögg, pepparkako­r, risgrynsgr­öt och julsånger från sångtrion Titania. En av de allra närmaste utställarn­a är biodlarna, tillika makarna Ulf Andersson och Annika Olsén Andersson.

– Det vi glömde lägga i bilen hämtade jag med säckkärran, säger Ulf.

– Vi bor bara några hundra meter härifrån, säger Annika.

Hjälp bakom honungsbur­karna får de från barnbarnet Selma.

Är det ett sätt att locka fler kunder?

– Den tanken har vi. Om det börjar gå lite dåligt så får vi ta hit henne igen, säger Annika.

De hämtar honung från 70 bikupor, främst i östra Mölndal och på försäljnin­gsbordet står tre olika sorters honung – från Brännö, Kvarnby och Gunnebodal.

Vilken säljer bäst?

– På Brännö säljer jag bara Brännöhonu­ng, här är det mer Kvarnby och Gunnebodal, säger Ulf Andersson.

Under den tid som Mölndals-Posten är på plats fylls besökarant­alet

 ?? ?? Bert Andersson, nyligen återflytta­d till Sverige efter 32 år i USA köpte en lila pläd. ”Min svärmor i Dayton, Oregon, ska få den i julklapp. Hon tycker mycket om lila”, säger han.
Bert Andersson, nyligen återflytta­d till Sverige efter 32 år i USA köpte en lila pläd. ”Min svärmor i Dayton, Oregon, ska få den i julklapp. Hon tycker mycket om lila”, säger han.
 ?? ?? Biodlarpar­et Ulf Andersson och Annika Olsén Andersson från Gunnebodal tog hjälp av barnbarnet Selma för att öka honungsför­säljningen.
Biodlarpar­et Ulf Andersson och Annika Olsén Andersson från Gunnebodal tog hjälp av barnbarnet Selma för att öka honungsför­säljningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden