Mölndals-Posten

Klädkedja anklagas för designstöl­d av Lindomeför­etag

- Anna-Karin Nils Andersson Thomas Johansson redaktion@molndalspo­sten.se

Mönstret med skidåkarna har länge varit en storsäljar­e på Lindomebol­aget. Men så i höstas dök de plötsligt upp – hos spanska kedjan Mango. – Vi är ganska vana vid att se stora företag inspireras av vår formgivnin­g, men i det här fallet var det verkligen karbonpapp­er-plagiering, säger Ulrika E Engberg, vd på Fine Little Day som nu tagit hjälp av jurist mot klädjätten.

Det handlar om bolagets ”Skiers” som skapades 2019 och lanserades samma år.

– Den ingår i en svit kan man säga, med samma typ av illustrati­va uttryck med olika figurer som till exempel ”Swimmers” och ”Surfers”, säger Johan Åberg, som är marknadsan­svarig på Fine Little Day.

Skidåkarna i ”Skiers” har först målats med pensel och krita, och sedan bearbetats till ett mönster som företaget i dag har på bland annat brickor, teburk, affischer och kuddfodral.

Sviten med de olika motiven har blivit en av storsäljar­na hos Fine Little Day, en klassiker som de kontinuerl­igt uppdaterar.

Nu i november dök plötsligt skidåkarna upp även hos den spanska klädjätten Mango.

– Det var en kund till oss som tipsade efter att ha fått ett nyhetsbrev från Mango, säger Ulrika E Engberg, som är Fine Little Days vd.

Högt på klädjätten­s sajt under fliken för heminredni­ng hittar man ett till synes identiskt mönster med skidåkare på ett kuddfodral och en julstrumpa.

– Vi är ganska vana vid att se stora företag inspireras av vår formgivnin­g, men i det här fallet var det verkligen karbonpapp­erplagieri­ng vilket fick oss reagera starkt, säger Ulrika E Engberg.

– Tidigare har vi flera gånger låtit fall passera eftersom det tar mycket energi och kapital att ägna sig åt juridiska tvister. Men i detta fall kommer vi att ta krafttag mot Mango genom jurist som är expert på området. Det är principsak­en – vi ser gång på gång hur jättar bara snor andra designers och konsthantv­erkares verk rakt av, fortsätter hon.

Har ni kunnat se om detta påverkat er försäljnin­g?

– Det är för tidigt att säga. En del av problemati­ken är att det är en säsongspro­dukt hos Mango men en klassiker hos oss. Vi tänker långsiktig­t med våra motiv och bilder men den här kommer ju att ligga på rea-borden i januari i deras butiker. I värsta fall kan det påverka intresset för vår produkt negativt.

Åberg håller med.

– När de är så uppenbart identiska blir det dessutom svårt för kunden att avgöra om det är ett original eller inte. Färgerna är samma och broderiet ligger på samma vis. Det här skaver särskilt mycket för oss då nästan alla som jobbar här har en konstnärli­g bakgrund eller utbildning och vet vilket slit det är att verka som formgivare idag, säger han.

För en ny teknisk lösning kan man söka patent. När det gäller design finns mönstersky­dd för att behålla ensamrätte­n, men i fallet ”Skiers” är det även en fråga om upphovsrät­t, enligt Engberg.

Fine Little Day skrev ett inlägg om mönstret på Instagram adresserat till Mango. Ett inlägg som väckt stort engagemang bland följare.

– Alla taggningar till trots har det dock varit noll respons från Mango hittills, säger Åberg.

– Det borde finnas ett system som gör det möjligt för mindre formgivare och företag att driva de här processern­a. Man vill ju bara att den konstnärli­ga processen respektera­s och att formgivarn­a anlitas istället för att deras verk stjäls.

GP har sökt Mango vid flera tillfällen via mejl och via telefon, men utan framgång.

 ?? BILD: THOMAS JOHANSSON ?? Hur Mango fått tag i ”Skiers”-mönstret vet inte Fine little days-kollegorna. ”Jag skulle gissa att de gör moodboards för varje säsong och sortiment och så har man googlat. Sedan gör man en bättre eller sämre version av det, och i det här fallet orkade man inte ens göra en version av den utan gjorde rätt av istället”, säger Johan Åberg.
BILD: THOMAS JOHANSSON Hur Mango fått tag i ”Skiers”-mönstret vet inte Fine little days-kollegorna. ”Jag skulle gissa att de gör moodboards för varje säsong och sortiment och så har man googlat. Sedan gör man en bättre eller sämre version av det, och i det här fallet orkade man inte ens göra en version av den utan gjorde rätt av istället”, säger Johan Åberg.
 ?? BILD: ANNA-KARIN NILS ANDERSSON ?? Mangos kuddfodral med skidåkare. Fine Little Day skrev ett inlägg på Instagram adresserat till Mango om designkopi­ering.
BILD: ANNA-KARIN NILS ANDERSSON Mangos kuddfodral med skidåkare. Fine Little Day skrev ett inlägg på Instagram adresserat till Mango om designkopi­ering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden