Mölndals-Posten

Nu ska Mölndal lysas upp igen i vintermörk­ret

- Teo Kristjanss­on teo.kristjanss­on @molndalspo­sten.se

Nu blir det ljusare tider i Mölndal igen. Både lampor och granar ska tändas inom kort för att skapa en varmare känsla i vintermörk­ret. – Det är en positiv faktor för vi vet att Sverige är mörkt stora delar av dygnet under vintern, säger Ulrika Asztély Nilsson, avdelnings­chef för stadsmiljö.

I Mölndals innerstad jobbar Mikael Wounsch för fullt med att plocka ner de färgglada vimplarna i lila och rosa. De sattes upp i samband med Mölndals 100-årsjubileu­m men nu ska de ersättas mot vinterbely­sning. Arbetet pågår under hela veckan och liknande insatser görs över hela kommunen då lamporna ska tändas vecka 47.

Som Mölndals-Posten tidigare rapportera­t blir det ingen förändring från föregående år vad det gäller mängden lampor. Det som hängs upp är led-lampor vilket innebär en snål energiförb­rukning.

– Vi kallar det för stämningsb­elysning för det är inte så mycket ljus som är kopplat till julen. Det är en positiv faktor för vi vet att Sverige är mörkt stora delar av dygnet under vintern och vi vill främja att folk är ute och rör på sig, säger Ulrika Asztély Nilsson, avdelnings­chef stadsmiljö på tekniska förvaltnin­gen.

När ljusen väl tänds kommer de inte att släckas igen förrän de plockas ner. Men när det blir av är inte bestämt än.

– Vi har inget exakt datum men det som är bra med stämningsb­elysningen är att man inte behöver ta ner den exakt efter julen, säger Ulrika Asztély Nilsson.

Enligt Ulrika Asztély Nilsson har kommunen fått positiv respons från tidigare år och det gäller inte bara den estetiska utsmycknin­gen.

– Det är fler som tar sig ut och kanske tar en promenad för att se på ljusen som kommer upp och det uppmuntrar vi. Sen vet vi att handlarna har haft lite tunga år bakom sig och det är viktigt att de som kommer och besöker innerstade­n tycker att det är mysigt där.

På måndag ska granar placeras ut i hela kommunen. Mölndals stad har även planerat in ett datum och tid för när granen på Mölndals torg ska tändas. Den 24 november klockan 16.45.

 ?? ?? Mikael Wounsch jobbar på tekniska förvaltnin­gen. I samband med att han hänger upp stämningsb­elysningen tar han ner de färgglada vimplarna som hängdes upp i samband med 100-årsjubilee­t.
Mikael Wounsch jobbar på tekniska förvaltnin­gen. I samband med att han hänger upp stämningsb­elysningen tar han ner de färgglada vimplarna som hängdes upp i samband med 100-årsjubilee­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden