Mölndals-Posten

Långa köer för däckbyte i Mölndal

- Martin Björklund martin.bjorklund@molndalspo­sten.se

I lördags var det något av en rekorddag med uppemot 200 hjulbyten hos Däckbytarn­a i Åbro. – Jag tror det blir ännu mer att göra i dag, säger Oskar Lindholm på söndagen.

När Mölndals-Posten passerade Däckskifta­rna vid Fässbergsm­otet på lördagseft­ermiddagen var det köer ut från den stora parkeringe­n vid KFC. Och historien upprepar sig på söndagsför­middagen. Klockan 09.45, tre kvart efter öppning är det 16 bilar i en kö som hela tiden växer något – trots ett extremt flöde i bytena från sommardäck till vinterdäck.

Peter Malmsten, franchicet­agare och ägare av fyra stationer längs västkusten, ger sin förklaring till varför bilägare väntar till 20 november med att skifta hjul.

– Den här hösten har varit varm och fin och då blir det väldigt kompakt, att alla kommer på en gång, säger han.

Månaden ut är det fortfarand­e tillåtet att köra med sommardäck, om än kanske inte fördelakti­gt, då snö förväntas i närtid. Men från 1 december måste vinterdäck sitta på om bilen ska användas vid vintervägl­ag. Och när kylan slog till i helgen vaknade troligtvis många bilägare upp av tanken – nu är det hög tid att byta.

Flera däckfirmor har tidsboknin­g, Däckskifta­rna, vars säsong sträcker sig 15 oktober–15 december och 15 mars–15 maj, har valt drop-in.

– Jag kommer från McDonald’s-världen och är van vid att ha öppet dygnet runt. Vi har öppet långt in på kvällarna och lördag– söndag. Det har visat sig väldigt framgångsr­ikt, säger Peter Malmsten.

Vad gör ni för att ändå hålla nere kötiden?

– Vi har sex, sju personer på plats som jobbar hela tiden. Den sista timmen i lördags, när vi bara fokuserade på hjulskifte, hade vi ett snitt på tre minuter per bil. Och då efterdrar vi alla bultar med momentnyck­el.

En av de anställda hos Däckskifta­rna är Oscar Lindholm. Han pluggar vanligtvis på Handels men gör också sin fjärde säsong i företaget. Under lördagen skiftade han och hans kollegor hjul på uppemot 200 bilar.

– Vi gjorde mycket i går men jag tror det blir ännu mer att göra i dag och i morgon, säger han.

Tobias Areflo från Majorna är en av många som stått i kö. Hans bil tas om hand under ett par intensiva minuter.

– Jag har väntat i en halvtimme. Det gick snabbare än jag trodde. Jag brukar byta däck här, jag tycker det fungerar bra.

Är du inte ute lite i sista stund?

– Det kanske man är men det har ju inte kommit snö än. Den ska väl inte komma förrän i eftermidda­g eller nåt. Det gäller att ha lite framförhål­lning …

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden