Mölndals-Posten

Kyrkans erbjudande: Beställ hem en kör till andra advent

- Lotta Nyvall lotta.nyvall@molndalspo­sten.se

"Vi räknar med att besöka lika många eller fler i år för det har varit så uppskattat tidigare och beställnin­garna har börjat trilla in. Johannes Imberg

Nu går det att beställa en kör som sjunger julsånger utanför fönstret. Antingen kan man njuta av tonerna själv eller så skickar man en hälsning till någon annan i Mölndal. Musiken står körsångare från Fässbergs församling för.

Det är tredje året som personal och ideella körsångare från Fässbergs församling åker runt och sjunger för dem som så önskar. Idén kom till under pandemin då kyrkorna stundtals fick hålla stängt.

– Pandemin var tråkig, men den bidrog till mycket kreativite­t. Det föddes många goda idéer och det här tyckte vi var för bra för att sluta med, säger Johannes Imberg, präst och församling­sherde i Fässberg.

Första året, 2020, fanns det en mängd olika tider att välja mellan.

– Men det blev en sådan succé att vi insåg att för att det ska fungera och bli smidigt måste vi sätta en tid som gäller, säger Johannes Imberg.

I fjol bestämde man sig därför för att ett datum fick räcka och även i år är det andra advent som körsångarn­a finns att boka. De dyker upp någon gång mellan klockan 14 och 16 den 4 december och slår en signal när de är på väg.

Förra året sjöngs det på 25 adresser.

– Vi räknar med att besöka lika många eller fler i år för det har varit så uppskattat tidigare och beställnin­garna har börjat trilla in lite smått, säger Johannes Imberg.

Senast den 1 december behöver den som vill få en sång ha gjort sin anmälan på församling­ens hemsida.

– Vi kommer att sjunga för alla som anmäler sig, säger Johannes Imberg.

Sångarna delas upp i små minikörer som sjunger i olika områden i Mölndal, till Kållered och Lindome åker de däremot inte. Varje kör hinner med fem stopp då de sjunger två eller tre sånger.

– Det kan vara några av de fina, svenska julpsalmer­na, engelska julsånger men även glada trudelutte­r. Det viktiga är glädjen och känslan.

Är man inte med i någon av församling­ens körer men ändå vill sjunga den andra advent går det bra.

– Då kan man höra av sig till mig, så skriver jag upp personen på körlistan, säger Johannes Imberg.

Präst och församling­sherde Fässbergs församling

Tidigare har en tredjedel av beställnin­garna kommit från någon som själv vill höra en julsång medan två tredjedela­r kommit från någon som vill skicka en julhälsnin­g.

– Då är det viktigt att stämma av så att personen är hemma när vi kommer. Jag vet att någon löste det genom att besöka sin mormor samma dag, men utan att berätta om de beställda julsångern­a. Det var glada miner på den balkongen när vi sjöng.

Ett annat besök ägde rum på en innergård och uppsatta lappar hade informerat om besöket i förväg.

– Så när vi kom till innergårde­n för att sjunga öppnades 15 balkongdör­rar och folk kom ut för att lyssna, säger Johannes Imberg.

 ?? BILD: CHARLOTTE GAD ?? Det var under pandemin som Fässbergs församling började erbjuda sig att åka hem till folk och sjunga julsånger utanför deras fönstret. ”Det blev succé och var så roligt att vi bara måste fortsätta”, säger Johannes Imberg, präst och församling­sherde i Fässberg.
BILD: CHARLOTTE GAD Det var under pandemin som Fässbergs församling började erbjuda sig att åka hem till folk och sjunga julsånger utanför deras fönstret. ”Det blev succé och var så roligt att vi bara måste fortsätta”, säger Johannes Imberg, präst och församling­sherde i Fässberg.
 ?? BILD: KARIN ROSANDER ?? Carina Jonsson, Christian Josefsson, Hanna Bothén, Johanna Risenfors Lindmark och Karin Rosander var med och sjöng julsånger 2020. Det blev succé så församling­en fortsätter.
BILD: KARIN ROSANDER Carina Jonsson, Christian Josefsson, Hanna Bothén, Johanna Risenfors Lindmark och Karin Rosander var med och sjöng julsånger 2020. Det blev succé så församling­en fortsätter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden