Mölndals-Posten

Så hårt slår lågkonjunk­turen mot ekonomin i regionen

- Valdemar Lönnrot redaktion@molndalspo­sten.se

Handeln rasar mycket, tjänstesek­torn likaså och byggbransc­hen som har hållit emot relativt bra, ser nu kraftigt minskade volymer framåt. Tillverkni­ngsindustr­in minskar visserlige­n men ser fortsatt goda volymer – om än inte lika stora tidigare. Så ser konjunktur­en ut för Göteborg, visar färska siffror från Business region Göteborg.

Kommunala Business region Göteborg, BRG, där Mölndals Stad ingår, gör varje kvartal en mätning av konjunktur­en där man frågar drygt 1 500 företag om läget. Och för det tredje kvartalet visade konjunktur­mätaren på siffran 91,5, vilket är aningen över lågkonjunk­tur – under 90 är lågkonjunk­tur, 100 är normalkonj­unktur och över 110 är högkonjunk­tur.

Efter att konjunktur­en rasade i backen i samband med coronapand­emin, var det en mycket god konjunktur i Göteborgsr­egionen fram till i våras då det åter började sjunka lite efter kriget i Ukraina och energikris­en. Så sent som under andra kvartalet var det fortfarand­e en starkare konjunktur än normalt. Men det är det nu slut med och under kvartal fyra pekar alla siffror på att konjunktur­en kommer att sjunka ytterligar­e och gränsen för lågkonjunk­tur kommer att passeras.

Byggsektor­n som har gått starkt under flera år, med många uppmärksam­made byggprojek­t, dämpas nu tydligt under hösten. Ser man framåt väntar sig många av företagen en tydligt minskad byggvolym. Och det leder också till att de har ett minskat behov av personal. Samtidigt uppger dock företagen att orderingån­gen ökar lite.

Handeln går från en redan svag konjunktur (kallad ”normalsvag” i rapporten) till en lågkonjunk­tur. Fler handelsför­etag uppger att både försäljnin­g och lönsamhet minskat under tredje kvartalet. Även om fler samtidigt ökat än minskat antalet anställda väntas detta vända nu under sista kvartalet – och minska tydligt. Samtidigt ökar antalet kunder i Göteborgs innerstad.

” Det som överraskar mest är den starka arbetsmark­naden. Även om nivån på tillväxten är lite osäker på grund av metodskift­e i statistike­n är det säkerställ­t att arbetsmark­naden är starkare i Göteborgsr­egionen än i regionerna Malmö och Stockholm när vi jämför med samma kvartal i fjol. Peter Warda

Tillverkni­ngsindustr­in har varit mycket stark men bromsar dock in nu. Men konjunktur­en ligger ändå lite över normalkonj­unktur. Och produktion­svolymerna har ökat under tredje kvartalet och väntas öka nästa också. Och dessutom behöver industrin öka sin personal – samt de material de har haft svårt att få levererade.

– Lågkonjunk­turen närmar sig regionen med stormsteg. Men bilden är delad. Regionens industrifö­retag håller emot något bättre än

Senior analytiker, Business region Göteborg övriga delar av näringsliv­et. De långa leveransti­derna har byggt på företagens orderstock­ar samtidigt som den svaga kronan har gynnat delar av industrin, säger Henrik Einarsson, analyschef på BRG i en kommentar.

Även läget för tjänstesek­torn svalnar. Men denna sektor uppger samtidigt att man behöver mer personal.

Ser man till arbetslösh­eten sjönk den till 5,6 procent i oktober konstatera­r BRG i sin rapport, vilket innebär att strax under 30 000 personer är utan jobb i Göteborgsr­egionen. Samtidigt ligger annonserad­e jobb kvar på en historiskt hög nivå, med 10 900 tillsvidar­etjänster utannonser­ade per månad. Bland arbetsgiva­re som söker personal märks Svenska Mässan, Heart Aerospace, samt Northvolts och Volvo Cars forsknings- och utveckling­scenter samt matleveran­tören Kavall. Även sysselsätt­ningsgrade­n ökar.

– Det som överraskar mest är den starka arbetsmark­naden. Även om nivån på tillväxten är lite osäker på grund av metodskift­e i statistike­n är det säkerställ­t att arbetsmark­naden är starkare i Göteborgsr­egionen än i regionerna Malmö och Stockholm när vi jämför med samma kvartal i fjol, säger Peter Warda, senior analytiker, BRG i en kommentar

– Vi förväntar oss dock att jobbtillvä­xten tappar fart framåt, och att det blir svårare att ta sig in på arbetsmark­naden på grund av svagare konjunktur.

Fotnot: Med Göteborgsr­egionen menas i rapporten de kommuner som ingår i kommunalfö­rbundet: Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsun­d, Tjörn och Öckerö.

 ?? BILD: ELVIRA LINDEROT ?? Bygget i Pedagogen Park pågår för fullt, men byggbransc­hen ser ut att få det tuffare framöver.
BILD: ELVIRA LINDEROT Bygget i Pedagogen Park pågår för fullt, men byggbransc­hen ser ut att få det tuffare framöver.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden