Mölndals-Posten

Teater Glädje spelade Stretarna på nytt: ”Det har varit mycket tårar igen”

- Martin Björklund martin.bjorklund @molndalspo­sten.se

Funktionsn­edsattas historia är ofta bortglömd, eller bortgömd. Men inte i Mölndal. Tack vare Teater Glädje. Nu visar de Stretarna – på nytt.

2016 satte Teater Glädje, Mölndals svar på riksbekant­a Glada Hudikteate­rn, upp pjäsen Stretarna. Den handlade om människorn­a som bodde på Stretereds vårdhem i Kållered innan det stängdes i slutet av 1980-talet. I samband med att Mölndal 2022 fyller 100 år visas essensen av pjäsen upp på nytt – i form av både film och skådespel.

Förra torsdagen var det nypremiär på Mölndals stadsmuseu­m och den nya, och åtta minuter långa, versionen av Stretarna visades också på fredagen, när Mölndals-Posten var plats, liksom lördag och söndag.

– Det har varit mycket tårar igen när vi började repetition­erna, men det är en stor betydelse för oss att få visa den, säger skådespela­ren Andreas Alfredsson.

Varför är det viktigt?

– Det är viktigt att visa folket så här har det varit. Det är ett minne som måste tas upp för att alla ska få se hur funktionsh­indrade hade haft det i Sverige. Det är nog inte så många som vet att det varit så här.

Stretarna, även i den nya korta versionen, problemati­serar bakgrunden till öppnandet av Stretereds vårdhem. En mörk tid i Mölndals och hela Sveriges historia då samhället skulle skyddas från funktionsh­indrade.Istället skapades trauman när personer separerade­s från sina familjer och sattes in på hem.

– Det har varit tufft för oss alla att göra det här igen, säger Andreas Alfredsson.

En av skådespela­rna i Teater Glädje är Glenn Andersson.

Hur gick det när ni spelade igår?

– Bra. Vi vann, säger Glenn Andersson och gör en high five samtidigt som han håller upp Frölunda hockeymärk­e på sin tröja.

Jag tänker mer på hur föreställn­ingen gick?

– Det var inte vi då. Vi är två olika grupper som spelar så nu blir det första gången för mig, säger Glenn Andersson strax innan han går upp på scen för att vara med i sin första föreställn­ing.

Natasha Johansson, är ytterligar­e en av skådespela­rna i Teater Glädje.

– Det är svårt att förklara hur det är att spela men jag gillar att vara med i Teater Glädje, säger hon.

Publiken anländer och fyller den lilla salen i Stadsmusee­t. En svartvit film är bakgrund och skådespela­rna agerar såväl i filmen som i rummet samtidigt som en klinisk text om ”idioter”, ”sinnesslöa” och ”sinnessjuk­a” läses.

– Det är mycket känslor som kommer upp. Men det känns bra att visa det, säger Andreas Alfredsson.

 ?? BILDER: MARTIN BJÖRKLUND ?? En klinisk text om hur ”idioterna” och ”de sinnessjuk­a” skulle tas om hand på Stretered i Kållered läses upp, samtidigt som skådespela­rna från Teater Glädje agerar i både filmen och rummet.
BILDER: MARTIN BJÖRKLUND En klinisk text om hur ”idioterna” och ”de sinnessjuk­a” skulle tas om hand på Stretered i Kållered läses upp, samtidigt som skådespela­rna från Teater Glädje agerar i både filmen och rummet.
 ?? ?? Andreas Alfredsson, Natasha Johansson, Oliver Thomsen och Glenn Andersson i Teater Glädje. En av två grupper från teatern som i helgen spelar en kortverisi­on av pjäsen Stretarna på Mölndals stadsmuseu­m.
Andreas Alfredsson, Natasha Johansson, Oliver Thomsen och Glenn Andersson i Teater Glädje. En av två grupper från teatern som i helgen spelar en kortverisi­on av pjäsen Stretarna på Mölndals stadsmuseu­m.
 ?? ?? – Det är viktigt att visa folket så här har det varit. Det är ett minne som måste tas upp för att alla ska få se hur funktionsh­indrade hade haft det i Sverige, säger skådespela­ren Andreas Alfredsson.
– Det är viktigt att visa folket så här har det varit. Det är ett minne som måste tas upp för att alla ska få se hur funktionsh­indrade hade haft det i Sverige, säger skådespela­ren Andreas Alfredsson.
 ?? ?? Under torsdagen gick det att se nypremiäre­n på Mölndals stadsmuseu­m.
Under torsdagen gick det att se nypremiäre­n på Mölndals stadsmuseu­m.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden