Mölndals-Posten

Beväpnad man stal konjak för att vara snäll mot några ”snubbar”

- Martin Björklund martin.bjorklund@ molndalspo­sten.se

Mannen hade ont om pengar så han stoppade på sig två flaskor konjak och lämnade Systembola­get – utan att betala.

Det var på eftermidda­gen, en dag i mitten av oktober, som en man i 30-årsåldern stegade in på Systembola­get i Mölndal galleria. Först la han ner några öl i en varukorg och därefter gick han fram till hyllorna med starksprit.

Han greppade tag i två flaskor konjak för att sedan lägga ner dem i jackfickan. Flaskorna var av samma märke, båda med ett innehåll på 70 centiliter och till ett värde av 459 kronor styck.

– Jag hade ont om pengar och gick in på Systembola­get. Jag tog en Hennessyfl­aska, uppenbarli­gen var det två men jag märkte det i efterhand när de tog mig. När jag var i butiken kom det fram en kvinna som jobbade där, hon ville ha flaskorna som jag hade tagit. Jag spelade dum, jag släppte korgen med ölen och gick ut från butiken, säger mannen i förhör.

Personalen på Systembola­get kallade på en vakt som tämligen omgående lyckades lokalisera mannen till parkeringe­n under Mölndals bro. Vakten såg då att mannen gömde de två flaskorna under ett betongbloc­k, han kallade till sig butikspers­onalen som identifier­ade konjakstju­ven.

– Jag gick förbi kassan utan att betala och ut genom ingången på gallerian. De kom sedan och tog mig utanför. Jag tog flaskorna för att vara snäll mot några snubbar, säger mannen i förhör.

Han fördes till ett rum och i samband med visitering hittades också en fickkniv i mannens vänstra byxficka.

– Jag har den i självförsv­ar och har den endast för att jag har blivit knivhuggen. Det är bara en fickkniv i en låst ficka. Det är en trygghet och jag vill inte dö, säger mannen.

Han åtalades för stöld och brott mot knivförbud­slagen och döms nu av Göteborgs tingsrätt.

”Mot bakgrund av NN:s egna uppgifter om syftet med innehavet, nämligen självförsv­ar, anser tingsrätte­n att innehavet av kniven, trots knivens storlek, inte är befogat och således inte omfattas av undantaget”, skriver rätten i sin dom.

Nu döms mannen till 150 dagsböter à 50 kronor. Han förekommer under 15 avsnitt i belastning­sregistret. 29 september 2021 dömdes han av Hovrätten för Västra Sverige för olaga hot till skyddstill­syn.

 ?? BILD: MARTIN BJÖRKLUND ?? En man i 30-årsåldern döms efter att ha stulit två flaskor konjak från Systembola­get i Mölndal galleria.
BILD: MARTIN BJÖRKLUND En man i 30-årsåldern döms efter att ha stulit två flaskor konjak från Systembola­get i Mölndal galleria.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden