Mölndals-Posten

Nu är årets gran från Danmark på plats vid torget

- Lotta Nyvall lotta.nyvall@molndalspo­sten.se

På måndagsmor­gonen kom årets julgran till Mölndals torg. Under dagen ska ytterligar­e fyra stora granar placeras ut runt om i kommunen. Normalt brukar granarna komma från privatpers­oner i staden, men i år har de köpts in från Danmark.

Michael Pustina, landskapsi­ngenjör på Mölndals stad var en av dem som deltog vid utplacerin­gen.

– Vi brukar be allmänhete­n komma in med granar men förra året fick vi precis in dem vi behövde. Vi fick in den sista granen veckan innan de skulle ut, så i år beställde vi granar från Danmark istället. Kanske söker vi bland allmänhete­n igen nästa år, då har ju träden fått lite tid på sig att växa till, säger han.

Fem stycken, sju meter höga, Nordmannsg­ranar har köpts in. Utöver Mölndals torg kommer de placeras på Stadshuspl­an, i Kållered- och Lindome centrum samt på brända tomten i Kvarnbyn.

För entreprenö­ren Emil Beistorp är det åttonde året som han rattar kranbilen och ser till att träden hamnar rätt.

–Dethärärin­gaproblem, det som kan vara körigt är när vi hämtat granar hos privatpers­oner. Ibland är de långa och då kan transporte­n bli klurig, säger han.

Den speciella ställning som Emil Beistorp har att lägga granarna på för att grenarna inte ska knäckas behövde han inte använda i år eftersom granarna från Danmark kom i nät.

Mats Johansson var redo med motorsågen på måndagsmor­gonen, granen behövde kapas en bit för att hamna rätt. Det var lite pill att få den att stå snyggt. När granen på

Mölndals torg stod rakt var det dags att åka vidare.

– Förhoppnin­gsvis kommer alla granarna upp idag, säger Michael Pustina.

Granarna ska även få ljus i sig och på torsdag 24/11 klockan 16.45 tänds den på Mölndals torg.

 ?? BILD: LOTTA NYVALL ?? Mats Johansson och Emil Beistorp såg till att granen på Mölndals torg kom på plats på måndagsmor­gonen.
BILD: LOTTA NYVALL Mats Johansson och Emil Beistorp såg till att granen på Mölndals torg kom på plats på måndagsmor­gonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden