Mölndals-Posten

Här belönas journalist­en Joakim Medin från Mölndal

-

Journalist­en Joakim Medin från Ryet har bland annat gjort skakande reportage om svenska sexköpare, kurdernas situation i Syrien, och ungersk högerextre­mism. Nu belönas han med Uppsalas hedersmeda­lj för sina insatser.

Grattis! Hur känns det?

– Det är väldigt hedrande naturligtv­is, och en stor överraskni­ng. Det här är inte en medalj som brukar tilldelas unga personer, det var ovanligt i sig. När jag först blev uppringd av medaljkomm­ittén i slutet av oktober trodde jag först att det inte kunde vara på riktigt, säger Joakim Medin.

Vad betyder det att en journalist får medaljen?

– Jag säger som jag skrev på sociala medier när jag först fick veta att jag skulle tilldelas den, att det viktigaste för mig som journalist inte är att vinna priser. Det finns många journalist­priser man kan få runt om i världen.

– Vad som känns särskilt bra för mig med det här är att det här är ett medborgarp­ris, som tillfaller människor med många slags yrken. Människor som anses ha gjort en samhällsin­sats. Det är väl ett erkännande för journalist­iken, att det som journalist­er åstadkomme­r ses som viktigt för samhället.

Medaljen ska tilldelas personer som gjort insatser för Uppsala, Sverige och världen, i den ordningen. Vad skulle du säga att du har gjort för Uppsala?

– Jag antar att jag flera gånger har kunnat vara en direktlänk mellan stora händelser och läsarna. När jag har befunnit mig på platser där stora katastrofe­r inträffat, som när jag var i Kiev samma dag som kriget utbröt, eller när jag har bevittnat både belägringa­r och flyktingka­tastrofer, så har jag ofta kontaktats av medier i Uppsala.

– Att läsarna eller tittarna får höra att den här personen, han som går på samma gator som ni och handlar i samma butiker, är där på plats i händelsern­as centrum – det tror och hoppas jag kan göra att fler blir intressera­de av att sätta sig in i och ta del av nyheterna. Som journalist vet man att det inte alltid är en enkel sak att lyckas med, det där med att väcka intresse.

Är du mer Uppsalabo än västsvensk nu?

– Jag har bott i Uppsala i 20 år nu och trivs fantastisk­t bra. Men hemma kommer ändå alltid att vara Mölndal. Faktiskt tatuerade jag in stadsvapne­t på min arm i samband med hundraårsj­ubileet, som jag så klart kom hem för. Det kan nog ge en fingervisn­ing om hur mycket jag älskar min hemstad. Det blev det gamla stadsvapne­t, och det var ett högst medvetet val.

 ?? BILD: SOFIE AXELSSON ?? Ceremonin ägde rum på Uppsala slott 11 november. Till höger ses statsvetar­en Katarina Barrling, känd från tv och en av de fyra andra som tilldelade­s hedersmeda­lj.
BILD: SOFIE AXELSSON Ceremonin ägde rum på Uppsala slott 11 november. Till höger ses statsvetar­en Katarina Barrling, känd från tv och en av de fyra andra som tilldelade­s hedersmeda­lj.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Joakim Medins tatuering, en hyllning till hemstaden.
BILD: PRIVAT Joakim Medins tatuering, en hyllning till hemstaden.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden