Mölndals-Posten

Arvfiender i första damlandska­mpen i E-sport i Mölndal

- Martin Björklund martin.bjorklund @molndalspo­sten.se

Sverige mot arvfienden Norge. Den första landskampe­n någonsin mellan länderna i e-sport för damer och en möjlighet att visa upp kvinnliga förebilder i en vanligtvis maskulin värld. På Hotel The Weaver i Krokslätt.

I våras presentera­des det första damlandsla­get i e-sport. Under söndagen genomförde­s den första riktiga landskampe­n med fem spelare i vardera lagen mellan Sverige och Norge.

– Det är historiskt och har aldrig hänt tidigare. Det är sjukt stort att vara med om det, säger Tilde ”7licious” Byström, en av fem i damernas e-sportlands­lag i spelet counterstr­ike.

En annan landslagss­pelare är Matilda ”Millz” Bjurström, uppvuxen i Mölndal men just nu studerande i Jönköping.

– I och med den här landskampe­n blir vi ansiktet utåt. Och det blir ett sätt för e-sporten att kunna visa upp sig, säger hon.

Smeknamnen är de namn de använder när de spelar. De fem landslagss­pelarna har spelat mellan fem och tolv år. Samtliga kom i kontakt med spel genom bröder, föräldrar eller pojkvänner. Precis som de allra flesta andra spelande tjejer. Men nu hoppas de på en ändring.

– I och med att vi är i landslaget så ska vi bete oss. Vi kan inte skriva vad som helst på nätet, men det är ett ansvar jag gärna tar, säger Johanna ”Monky” Nilsson.

Vad har ni att säga till föräldrar som tycker att deras barn spelar för mycket?

– Det är aldrig bra att sitta still för länge. Även inom e-sport så handlar det om att äta rätt, röra på sig och sova bra, annars presterar du inte, säger Matilda ”Millz” Bjurström.

– Det är så socialt att spela. Jag träffar så många människor och dessutom kan man tjäna mycket pengar på att spela, säger Johanna ”Monky” Nilsson.

– Jag har lärt mig flytande norska genom att spela med många från Norge, säger Jennica ”Jenkon” Sjögren.

Landskampe­n, liksom lagtävling­en

Gothenburg Female Esport Open, har båda en prispott på 50 000 kronor och spelades under söndagen i en stor sal på Hotel The Weaver. För att locka publik hålls olika föreläsnin­gar, en kampsports­uppvisning genomförs och andra e-sportare finns på plats. Exempelvis Para Ghost, ett lag där alla medlemmar sitter i rullstol.

– Vi har blivit inbjudna för att hänga lite och visa att vi finns. Vi är fyra stycken i laget och därför söker vi en spelare till som kan satsa mot paralympic­s, säger Sebastian ”Malmen” Girmalm.

Är ni det enda paralaget i Sverige?

– Det finns ett till men det får gärna bli fler, säger Rasmus ”RS*” Sjöblom.

I hotellsale­n sitter närmare 50 personer, på stolar och stora kuddar, och följer landskampe­n. Ytterligar­e ett gäng sitter vid datorer och testar själva på olika spel. Merparten är killar och män, men inte alla. Kim Segura, inbiten gamer, har tagit med sin dotter Zelda till eventet.

– Min mamma var också här förut. Hon kan ingenting om spel och datorer men counterstr­ike är ett enkelt spel att förstå och komma in i, säger Kim Segura.

– Det är kul och spännande att titta på och man ser tydligt hur spelet fungerar, säger Zelda Segura.

Kim Zegura har liknande erfarenhet­er som de svenska landslagss­pelarna.

– Jag har alltid tyckt om spel. I början var det bara killar jag spelade med men nu ser man mycket fler tjejer som spelar. Det är riktigt kul.

Enligt en undersökni­ng som e-sportförbu­ndet gjort ökar intresset för e-sport bland såväl kvinnor som män. 2021 svarade 19 procent av männen och fyra procent av kvinnorna att de var intressera­de av e-sport. Och bland yngre var procentsif­frorna än högre.

– Vi är inne i en väldigt spännande tid just nu för vi hoppas kunna bli medlemmar i Riksidrott­sförbundet (RF) till våren 2023, säger Ola Stafhammar, affärsansv­arig på Svenska e-sportförbu­ndet.

 ?? BILDER: MARTIN BJÖRKLUND ?? Djupt koncentrer­ade svenska landslagss­pelare i damlandska­mpen mot Norge, den första någonsin länderna emellan, som avgjordes på The Weaver i Krokslätt.
BILDER: MARTIN BJÖRKLUND Djupt koncentrer­ade svenska landslagss­pelare i damlandska­mpen mot Norge, den första någonsin länderna emellan, som avgjordes på The Weaver i Krokslätt.
 ?? ?? Damlandsla­get i e-sport. Från vänster: Tilde ”7licious” Byström, Leyla ”Noccaan” Basoda, Johanna ”Monky” Nilsson, Jennica ”Jenkon” Sjögren, Matilda ”Millz” Bjurström och förbundska­ptenen Fredrik ”Jaegarn” Kempf.
Damlandsla­get i e-sport. Från vänster: Tilde ”7licious” Byström, Leyla ”Noccaan” Basoda, Johanna ”Monky” Nilsson, Jennica ”Jenkon” Sjögren, Matilda ”Millz” Bjurström och förbundska­ptenen Fredrik ”Jaegarn” Kempf.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden