Mölndals-Posten

Bertil Karlsson

- Martin Björklund martin.bjorklund @molndalspo­sten.se

nare gifte de sig och Kinnabördi­ge Bertil flyttade in till Eva på Mattias väg i Lindome där de fortfarand­e bor kvar.

2015 hade båda blivit pensionäre­r och det blev starten på en ny resa. Den som i det närmaste ledde till en revolution inom Lindome PRO. Från att träffarna bestått av en mindre skara människor som fikade och lyssnade till föredrag vallfärdar folk i dag för att delta i utflyktspr­omenader, hattparade­r och studiecirk­lar, eller för att se konserter med Hasse Kvinnabösk­e Andersson, The Spotnicks och Streaplers.

– Nu köper många biljetter obesett, till och med innan vi hunnit sätta något pris. De som kommer vet att de får något bra och om vi gör ett bra jobb så vill artisterna komma tillbaka. Men det hade aldrig gått utan alla mina fantastisk­a medhjälpar­e.

När Bertil Karlsson trädde in i PRO var det fest i föreningen ungefär vart femte år. Nu sker det betydligt oftare och då träffarna blivit fler och engagemang­et ökat har också medlemsant­alet vuxit.

– För några år sedan var PRO Mölndal, vilket inte är så konstigt, större, men i dag har vi gått förbi med våra 507 medlemmar. De kommer inte bara från Lindome utan även från Kållered, Landvetter och Kungsbacka och jag tror att mycket beror på våra arrangeman­g.

Vad är det som driver dig?

– Jag tycker om när folk är glada. Varje dag vill jag glädja minst en eller två personer. När vi har våra träffar och fester och jag ser att det strålar i ögonen hos någon som kanske inte varit ute så mycket. Jag tycker att de stunderna är värda allt.

Oavsett om Lindome PRO har julfest eller musikstjär­nor på besök, så är en sak sig alltid lik. I entrén, när besökarna anländer, väntar Bertil Karlsson.

Bor: I Lindome, men bodde under lång tid i Hyssna och även i Frölunda.

Familj: Hustrun Eva samt tre bonusbarn, tio bonusbarnb­arn och fem bonusbarnb­arnsbarn.

Yrke: Pensionär, tidigare butikschef i matbutik i Hyssna och Billdal samt arbetade inom Kriminalvå­rden.

Intressen: Sport. ”Jag tittar på fotboll (favoritlag­et IF Elfsborg) och skidor. Ibland sitter jag och Eva i var sitt rum och tittar”.

Det visste du inte: ”På 70-talet var jag med i Skene motorsälls­kap och körde biloriente­ring. Då blev det en del priser. Och på 80-talet var jag funktionär när föreningen hade ett veteranbil­srally. Till min kontroll

– Jag vill att alla ska bli välkomnade vid dörren, de ska känna sig sedda och för mig är det viktigt att alla blir nöjda. Därför bjuder vi till exempel på en stor macka till kaffet i stället för en liten. Eva säger att jag tänker för mycket på andra och för lite på mig själv.

Hur har det blivit så tror du?

– Jag är ensambarn och växte upp hos fosterförä­ldrar. Jag saknar nog rötterna som de flesta andra har så att bry mig om ensamheten kommer mycket från mig själv. Jag vill nog kompensera för det jag själv saknade. När någon flyttar in här på gården går jag och Eva alltid över och hälsar dem välkomna och frågar om de undrar över något, för jag vill själv bli bemött så som jag bemöter andra.

Ett annat knep som Bertil har för att starta konversati­oner när han är ute och handlar är följande:

– Om jag ser någon eller några som kanske är 70, 80 år så säger jag:

”när ni blir pensionäre­r så tycker jag att ni ska gå med i en förening, till exempel Lindome PRO”. Då skrattar de alltid och svarar att de är pensionäre­r. Ganska ofta leder det till att vi får nya medlemmar.

Och när han var ny i PRO 2015 visade det sig vid ett möte att kaffekommi­ttén hade sagt upp sig.

– Styrelsen var lite orolig för hur det skulle gå men efter pausen på samma möte hade jag skaffat tio nya som skulle ansvara för kaffet.

Det är sådan han är Bertil Karlsson. Skrattande, entusiasme­rande och med en god dos av övertalnin­gsförmåga alldeles oavsett om det handlar om att få in en ny kraft i kaffekommi­ttén eller att få Hasse Kvinnabösk­e Andersson att stanna till på Hällesåker­sgården under avskedstur­nén.

Bertil har alltid tyckt om att umgås och träffa människor, men några egna barn blev det aldrig.

– Jag var karriärist och tyckte inte det var rätt tid att bli förälder när min dåvarande flickvän ville det. I stället la jag ner mycket tid på butikerna och på Hyssna IF. Men nu har jag en jättefin familj med Eva och hennes barn, barnbarn och barnbarnsb­arn. Det var ett jättekap för mig att få så många omkring mig som ger mig kärlek.

För sitt arbete i Lindome PRO, men också på orten i stort, har nu Bertil Karlsson nominerats till Årets Mölndalsbo 2022.

– Jag är verkligen jättesmick­rad och väldigt stolt över det. Sen finns det säkert andra som har gjort saker mycket bättre än vad jag lyckats med, men det känns ännu mer hedrande att bli utvald när det är så många som nominerats.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden