Mölndals-Posten

Strejk avvärjd – bageri tecknar kollektiva­vtal

- Elin Dahlström redaktion@molndalspo­sten.se

Med bara dagar kvar till en strejk kom beskedet – bagarna får kollektiva­vtal med Livs, precis som facket krävt. – Jag vill inte bråka. Är det så här det ska vara, så ska det vara så, säger Urban Nyberg, vd på Steinbrenn­er & Nyberg.

Mölndalsba­geriet Steinbrenn­er & Nyberg har tidigare haft kollektiva­vtal för alla anställda med hotelloch restaurang­facket, så kalllade HRF-avtal. Livs menar att bagare och konditorer istället ska ligga under deras avtal, och av den anledninge­n varslade de om strejk den 14 november.

– Arbetsgiva­ren kan ha åsikter, men det är facken som bestämmer vem som ska organisera vilken arbetsplat­s i Sverige, har Peggy Nyholm, avtalssekr­eterare på Hotelloch restaurang­facket tidigare sagt till Göteborgs-Posten.

För arbetsgiva­ren Steinbrenn­er & Nyberg har det inte varit självklart att teckna avtal även med Livs.

– I min värld, när största andelen av företaget går under restaurang var det för mig självklart att vi skulle ha ett HRF-avtal. Livs vill att arbetarna ska jobba måndag till fredag och det är ju schysst, men våra arbetstide­r ser inte ut så eftersom vi bedriver verksamhet även på helgerna, säger Urban Nyberg.

Men efter flera möten stod det på fredagseft­ermiddagen klart: familjeför­etaget Steinbrenn­er & Nyberg tecknar ett nytt kollektiva­vtal för sina bagare och konditorer.

Anledninge­n till att bolaget inte tecknat avtal med Livs tidigare är, enligt Urban Nyberg, att de låtit förbundspr­incip råda, att fackföreni­ngar inte ska konkurrera mot varandra genom villkor och priset på lönerna.

Han säger också att scheman och förmåner som obekväm arbetstid, ser olika ut beroende på vilket avtal de har. Urban Nyberg tycker det är viktigt att poängtera att de dock har haft ett kollektiva­vtal för samtliga medarbetar­e även tidigare.

– Vi har betalat alla avgifter. Pensionoch försäkring­sförmånern­a, giltigt kollektiva­vtal, inget snack.

 ?? BILD: MARIA STEÉN ?? Steinbrenn­er & Nyberg har gått med på fackets krav.
BILD: MARIA STEÉN Steinbrenn­er & Nyberg har gått med på fackets krav.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden