Mölndals-Posten

På Lindome second hand säljs mer än på länge – hållbarhet en vinnare

- Mathias Pernheim mathias.pernheim@stampen.com

Fler väljer att handla begagnat. Det märker man på på Lindome second hand som säljer mer än någonsin just nu. Men det är inte i första hand på grund av skenande levnadskos­tnader som gör att kunderna strömmar till. Att det är ett hållbart sätt att handla samtidigt som man gör en god gärning väger tungt.

– Den här kannan ska jag ha sylt i till ris á la Maltan i jul, säger Inger Svensson som tillsamman­s med väninnan Ann Marta har kollat in utbudet på Lindome second hand.

– Och så har jag köpt kläder till mitt barnbarn. Allt som allt har jag handlat för 85 kronor idag. Det är ju jättebilli­gt. Jag kommer hit varje vecka, men det handlar egentligen inte så mycket om pengar. Det är roligt att handla på det här sättet och fynda och så går ju pengarna till något bra.

Inne på Lindome second hand är handeln i full gång. Besökarna är många men gåvogivare dyker också upp och lämnar grejer i entrén.

– Sedan i höstas säljer vi mycket mer än vad vi har gjort på länge. Många har det ekonomiskt tufft men man vill också handla mer hållbart klimatvänl­igt, tror jag. Det är ett annat resurstänk­ande idag. Förr var det kanske en skam att ha begagnade saker och kläder men idag är det inte alls så, säger Ingela Skarin Håkansson som är diakon i Svenska kyrkan och en av de ansvariga för Lindome second hand.

Det som det är störst åtgång på verkar vara barnkläder.

– Jag har hittat en jättefin tröja till min son. Den vill du ha på julafton, eller hur? säger Maria Hellström och vänder sig till sonen Uno.

– Det blir oftast att vi handlar barnkläder, men en och annan bil slinker med också. Det här ett hållbart sätt att handla på.

Monica Schyberg står och plockar bland kappor och jackor på en ställning.

– Man får ju handla något till sig själv också. Jag behöver mest slitstarka kläder som jag kan ha i jobbet, jag jobbar på förskola. Annars blir det mest leksaker och kläder till barnbarnen.

– Men vi skänker en hel del också, säger maken Freddy som är med.

– Vi slänger ingenting. Varför ska man slänga saker som kan komma till användning? Men vi köper en del grejer också, sådant som man inte visste att man behövde, haha. Fler väljer nog att handla begagnat med tanke på dagens priser.

Alla pengar som kommer in från försäljnin­gen går oavkortat till välgörenhe­t.

Nyligen sprängde man drömgränse­n med två miljoner kronor. Verksamhet­en är uppbyggd kring ett 40-tal volontärer, vilket innebär att inga löner behöver betalas ut och pengarna som kommer in går direkt till hjälpverks­amhet.

– Det är fin gemenskap här. Det är socialt och det gör nog att många tycker det här ett trevligt sätt att handla på. Och så är det ju billigt och många bra saker, säger volontären David Thieme som hjälper till butiken.

Elisabeth Andersson är mer än nöjd och ler stort över dagens inköp – en fågelmatar­e i metall.

Hon har för vana att alltid handla second hand i första hand när hon behöver något och det är en del saker som hon behöver köpa regelbunde­t.

– Jag håller på mycket med pyssel och jag går alltid hit i första hand för att se vad det finns för material. Man ska återanvänd­a det man kan. Dessutom gör man ju en god gärning eftersom pengarna till välgörenhe­t. Nyligen gjorde jag klart en tomte som jag ska ha i trädgården. Hittade du allt material till tomten här?

– Ja, allt utom själva masken. Så den fick jag köpa. Det sved må du tro!

 ?? BILDER: MATHIAS PERNHEIM ?? Monica Schyberg kollar bland vinterkläd­erna. Att handla second hand har blivit en vana.
BILDER: MATHIAS PERNHEIM Monica Schyberg kollar bland vinterkläd­erna. Att handla second hand har blivit en vana.
 ?? ?? Monica och Freddy Schyberg handlar gärna second hand. ”Man köper sådant som man inte visste att man behövde.”
Monica och Freddy Schyberg handlar gärna second hand. ”Man köper sådant som man inte visste att man behövde.”
 ?? ?? Inger Svensson har köpt en kanna som hon ska ha sylt i. Att pengarna går till något bra känns fint, tycker hon.
Inger Svensson har köpt en kanna som hon ska ha sylt i. Att pengarna går till något bra känns fint, tycker hon.
 ?? ?? Diakonen Ingela Skarin Håkansson och volontären Irene Täck.
Diakonen Ingela Skarin Håkansson och volontären Irene Täck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden