Mölndals-Posten

Trångt i kyrkan på första advent

- Mathias Pernheim mathias.pernheim@stampen.com

Första advent lockar många besökare till kyrkbänkar­na. I Fässbergs kyrka firades högtiden traditions­enligt med nästan dubbelt så många deltagare jämfört med en vanlig söndag.

Första advent är den högtid som slår rekord i antal kyrkobesök­are. Till söndagens högmässa klockan 11 kom det mer än 200 personer och i familjegud­stjänsten på eftermidda­gen var det inte heller glest i kyrkbänkar­na.

– För många har det blivit en tradition att gå i kyrkan på första advent. Det är ett sätt att starta julen på. För en del är det nostalgi och många vill också höra om Guds ankomst i våra liv, säger församling­sherden Johannes Imberg. Några timmar tidigare hade han firat högmässa men var på plats i kyrkan hela dagen.

Nu är det prästen Johanna Risenfors Lindmark som står vid altaret och pratar om advent och dess innebörd. När gudstjänst­en är slut fylls fikaborden snabbt till sista plats.

– Det är speciellt på första advent eftersom det är så många besökare. Det är mysigt på något sätt och en fin tradition. Men vår familj går i kyrkan regelbunde­t och jag är själv aktiv i Bifrostkyr­kan, säger Daniel Landälv.

Eleonor Hjelm håller med. Hon kommit till kyrkan med barnen som ville lyssna på en kompis som sjöng i kören.

– Det är en julkänsla att gå i kyrkan på första advent, det är en tradition. Och så tycker jag om att sjunga julpsalmer­na.

Nicole besöker kyrkan regelbunde­t med barnen Elly och Henry

– Men första advent är speciellt. Det är ett ljus i en mörk årstid. Det är vackert. En fin tradition om jag uppskattar väldigt mycket.

Vid ett annat bord sitter Manda med dottern Alma och hennes kompis Sigrid. Det var Alma som lockade med mamma Manda till kyrkan.

– Alma hade varit på ett julspel tidigare och tyckte att det var så fint och då ville hon gå igen, eller hur Alma, säger Manda och får en nickning till svar.

– Så det är Almas förtjänst att vi är här för jag har inte fått med mig hemifrån att gå kyrkan på första advent. Men det är fint. Det är härligt att sjunga julpsalmer.

Johanna Risenfors Lindmark är av samma åsikt.

– För många är det den starkaste kyrkliga traditione­n.

 ?? BILDER: MATHIAS PERNHEIM ?? Det var trångt i kyrkbänkar­na på första advent i Fässbergs kyrka.
BILDER: MATHIAS PERNHEIM Det var trångt i kyrkbänkar­na på första advent i Fässbergs kyrka.
 ?? ?? Daniel Landälv går i kyrkan även andra dagar än första advent. Han är aktiv i Bifrostkyr­kan och tycker att första advent är en fin och mysig tradition.
Daniel Landälv går i kyrkan även andra dagar än första advent. Han är aktiv i Bifrostkyr­kan och tycker att första advent är en fin och mysig tradition.
 ?? ?? Nicole med barnen Elly och Henry. ”Ett ljus i en mörk årstid” tycker de om första advent.
Nicole med barnen Elly och Henry. ”Ett ljus i en mörk årstid” tycker de om första advent.
 ?? ?? Eleonor Hjelm besökte Fässbergs kyrka under söndagen för att fira första advent.
Eleonor Hjelm besökte Fässbergs kyrka under söndagen för att fira första advent.
 ?? ?? Johannes Imberg är församling­sherde i Fässbergs församling. För många är första advent en kär tradition men många vill också höra om Guds ankomst i våra liv, tror han.
Johannes Imberg är församling­sherde i Fässbergs församling. För många är första advent en kär tradition men många vill också höra om Guds ankomst i våra liv, tror han.
 ?? ?? Prästen Johanna Rinsfors Lindmark och församling­sgspedagog­en Jill Olandersso­n.
Prästen Johanna Rinsfors Lindmark och församling­sgspedagog­en Jill Olandersso­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden