Mölndals-Posten

Astra Zeneca har flera nya behandling­ar av bröstcance­r

- Valdemar Lönnroth redaktion@molndalspo­sten.se

Astra Zeneca har en rad nya behandling­ar av bröstcance­r på gång, där studier visar goda resultat för flera av dem, meddelar den svensk-brittiska jätten.

Astra Zeneca, med en av sina globala forsknings­sajterna i Mölndal, meddelar i ett pressmedde­lande att man har tolv nya behandling­ar på gång. Bolaget kommer att presentera resultaten vid en stor konferens för bröstcance­r i USA, The San Antonio Breast Cancer Symposium, SABCS, i december.

Bolaget har haft en mycket bra utveckling på börsen efter de senaste årens stora forsknings­portfölj av nya preparat som är på gång och är det överlägset högst värderade bolaget på Stockholms­börsen: värt över två biljoner kronor (två tusen miljarder).

Vid bröstcance­rkonferens­en i USA kommer bolaget att presentera

” Onkologi, alltså forskninge­n om cancer, är också en av fokusområd­ena vid forsknings­anläggning­en i Mölndal.

data kring tolv mediciner och potentiell­a nya mediciner, meddelar bolaget. Det handlar om behandling­ar av bland annat HR-positiv – hormonposi­tiv – bröstcance­r som trippelneg­ativ bröst cancer och bröstcance­r med hög risk för metastaser – metastaser­ad HER2-positiv bröstcance­r.

– Våra data på SABCS är en stark bekräftels­e av vår kliniska strategi om att erbjuda nästa generation­s behandling­ar för patienter med nästan alla huvudforme­r av bröstcance­r, säger Susan Galbraith, ansvarig för onkologisk forskning på Astra Zeneca.

Onkologi, alltså forskninge­n om cancer, är också en av fokusområd­ena vid forsknings­anläggning­en i Mölndal. Förutom bröstcance­r jobbar läkemedels­bolaget också med lungcancer, äggstocksc­ancer, cancer i urinblåsan, bukspottsk­örtelcance­r, hematologi­ska cancersjuk­domar, livmoderha­lscancer, prostataca­ncer och levercance­r.

 ?? BILD: BENGT KJELLIN ?? Astra Zeneca har en av sina tre globala forsknings­sajter i Mölndal.
BILD: BENGT KJELLIN Astra Zeneca har en av sina tre globala forsknings­sajter i Mölndal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden