Mölndals-Posten

Covid 19-åtgärder i vinter – stanna hemma vid symptom

- Filip Persson redaktion@molndalspo­sten.se

Vårdperson­al i Västerbott­en får gå till jobbet även om de är förkylda. Men regionens undantag kan förbli unikt i vinter. Folkhälsom­yndigheten behåller rekommenda­tionen att alla ska stanna hemma vid symptom som kan vara covid-19. – Vi kommer avvakta och se hur den här säsongen blir, säger statsepide­miolog Anders Lindblom.

De första skarpa uppmaninga­rna om att inte gå till jobbet förkyld kom i slutet av februari 2020. Sedan dess har rekommenda­tionen om att stanna hemma vid symptom blivit kvar.

Den gäller även nu, när covid 19-pandemins tredje vintersäso­ng börjar, i ett läge utan skarpare restriktio­ner. Spridninge­n av covid 19 har inte tydligt ökat ännu, men ett tecken på att fler blir sjuka är att RS-virus-epidemin har inletts.

– Får man feber, hosta, snuva och ont i halsen är det klokt att man stannar hemma under de första dagarna, just för att förhindra att smitta andra. Det gäller inte bara med covid 19, utan kan gälla även andra luftvägsin­fektioner. Det tycker jag är en bra grundprinc­ip, säger Thomas Wahlberg, smittskydd­släkare i Västra Götalandsr­egionen.

Det tycker också Folkhälsom­yndigheten. Men Region Västerbott­en har resonerat annorlunda. Vårdperson­alen där ska alltjämt stanna hemma och testa sig för covid 19 om de har över 38 graders feber, eller inte är pigga nog för att arbeta. Men i övrigt gav regionen häromvecka­n grönt ljus till att jobba trots förkylning­ssymptom.

Hygienöver­läkaren Anders Johansson menade att inställda canceroper­ationer eller fördröjda utredninga­r, på grund av sjukfrånva­ro, är en större risk för patientern­a jämfört med risken för covid 19. I en intervju med Läkartidni­ngen efterfråga­de han en nationell diskussion om de kvarvarand­e pandemiåtg­ärderna.

– Det kan gå sakta att öka åtgärder. Men nu verkar det som att det går ganska sakta att minska dem också. Att göra det innebär lite jobbiga beslut – det kan ju upplevas som att man är slapp. Men jag tycker att det är dags att diskutera även den här typen av frågor, sade Anders Johansson till Läkartidni­ngen.

Det är Folkhälsom­yndigheten som ansvarar för rekommenda­tionerna, och enligt statsepide­miologen Anders Lindblom har de diskuterat­s med regionerna. Myndighete­ns inriktning är att inte förändra något förrän tidigast nästa vår.

– Vi måste ha beredskap för att covid 19 kan öka under vintern, säger Anders Lindblom och fortsätter:

– På sikt kommer det förhoppnin­gsvis bli en av flera luftvägsin­fektioner som finns på vintern, och inte ger allvarliga­re symptom än andra. Men det vet vi inte säkert än och därför får vi avvakta tills vidare.

Förra vintern upplevde Sverige en rekordhög coronavåg, när den smittsamma varianten omikron fick spridning. Sedan i våras har sjukdomen å andra sidan belastat vården förhålland­evis lite.

– Det kan svänga snabbt, vilket vi sett förut. För ett år sedan gick smittsprid­ningen upp jättemycke­t och det var det få som trodde innan, så vi vill ändå ha kvar rekommenda­tioner och åtgärder för att förhindra smittsprid­ning.

Den nationella rekommenda­tionen om att stanna hemma vid covid 19-symptom blir alltså kvar, något som välkomnas av ansvariga i Västra Götalandsr­egionen. Marga Brisman, regionchef­läkare och pandemisam­ordnare i VGR, ser gärna att uppmaninge­n blir kvar för gott.

– Det tycker jag är en av de viktigaste sakerna att ha med sig från pandemin, att du går inte till jobbet om du är sjuk.

Hon menar att vården kan hamna i en väldigt kritisk situation, där man får tumma på om personalen är förkyld eller inte, men ser inte att Västra Götaland i dag är nära ett sådant läge.

Att hålla kvar vid rekommenda­tionen innebär emellertid att arbetsgiva­re kan behöva acceptera en högre sjukfrånva­ro än innan 2020.

– Vi har fortfarand­e en pandemi och då tror jag att man är ännu mer försiktig. Men även i längden tror jag att alla tjänar på att man är frisk på jobbet.

Smittskydd­släkaren Thomas Wahlberg skriver under på det. Han tror också att pandemin har förändrat våra beteenden.

– Jag tror att man reagerar mycket mer nu, än vad man gjorde för några år sedan, om man har en arbetskamr­at som hostar och snörvlar.

 ?? BILD: MICKAN PALMQVIST ?? Statsepide­miolog Anders Lindblom utesluter inte att rekommenda­tionen att stanna hemma vid symptom kan bli kvar efter vintern: ”Efter säsongen får man titta närmare på hur man ska se på det. Vissa av rekommenda­tionerna förhindrar också influensas­pridning och sådana saker.”
BILD: MICKAN PALMQVIST Statsepide­miolog Anders Lindblom utesluter inte att rekommenda­tionen att stanna hemma vid symptom kan bli kvar efter vintern: ”Efter säsongen får man titta närmare på hur man ska se på det. Vissa av rekommenda­tionerna förhindrar också influensas­pridning och sådana saker.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden