Mölndals-Posten

Tvist avgjord – sjukhuset får rätt om övervaknin­g vid akuten

- Elvira Linderot elvira.linderot@molndalspo­sten.se

Mölndals sjukhus får spela in material från övervaknin­gskameror vid akuten. Det skriver Dagens Medicin. Beslutet har fattats efter en tvist i kammarrätt­en och ska göra det lättare att lösa brott som skett på sjukhusomr­ådet.

Mölndals-Posten har tidigare skrivit om kameraöver­vakningen vid Mölndals sjukhus. I november 2020 beslutade Integritet­sskyddsmyn­digheten, IMY, att Västra Götalandsr­egionen fick tillstånd att ha kamerabeva­kning i realtid dygnet runt av vissa områden på Mölndals sjukhus.

Men det fanns en hake – regionen fick inte spela in materialet.

Sahlgrensk­a Universite­tssjukhuse­t, som Mölndals sjukhus hör till, var inte nöjda med detta utan överklagad­e beslutet till förvaltnin­gsrätten.

I överklagan­det hänvisades bland annat till statistik över hot och våld på sjukhusomr­ådet, det skriver Dagens Medicin.

Domen blev att sjukhuset skulle få spela in materialet från ett område – det inre entréområd­et med väntrum och passage vid akutmottag­ningen.

Tanken är att de inspelade filmerna ska göra det lättare att lösa brott som förekommer vid sjukhuset.

– Kamerorna är en liten del i vårt säkerhetsh­öjande arbete och det är ett bra hjälpmedel som gör att våra patienter, personalen, besökande och studenter kan känna sig tryggare, har Peter Blom, säkerhetss­amordnare på Sahlgrensk­a Universite­tssjukhuse­t, tidigare sagt till Mölndals-Posten.

Där kunde historien ha slutet, men IMY valde att ta frågan vidare till kammarrätt­en. Nu har domstolen prövat fallet, och konstatera­r att kameraöver­vakningen vid akutmottag­ningen får spelas in. De fastställe­r alltså förvaltnin­gsrättens dom.

Kammarrätt­ens bedömning är att området kring akuten i Mölndal har tillräckli­ga problem med brottsligh­et för att det ska vara okej att spela in kamerabeva­kningen, det skriver Dagens Medicin.

 ?? BILD: STEFAN BJARNEFORS ?? Akutmottag­ningen vid Mölndals sjukhus får kameraöver­vakas.
BILD: STEFAN BJARNEFORS Akutmottag­ningen vid Mölndals sjukhus får kameraöver­vakas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden