Mölndals-Posten

Busskaos i östra Mölndal igen – ingen ljusning i sikte

- Tobias Holmgren Elvira Linderot redaktion@molndalspo­sten.se

Så blev det snöfall igen. Och 700-linjernas bussar ställdes in – igen. Dessutom var det flera bussar som fastnade i backarna. Nu frågar sig boende i östra Mölndal om det ska vara så här år efter år – men varken Västtrafik eller bussbolage­t Transdev kan ge raka besked.

Det är ett av de säkraste vinterteck­en vi har i Mölndal: inställda bussturer. Historien upprepar sig varje år. När mycket snö faller på kort tid klarar bussarna inte av kommunens brantaste utmaningar, så som gamla polisbacke­n och Gunnebogat­an.

Förra måndagskvä­llen hände det igen. Anders Andersson bor på Lejonslätt­sgatan i Kikås och blev vittne till hur en buss fastnade och inte kunde ta sig vidare.

– Jag hjälpte en busschauff­ör igår som satt fast i två timmar. Vi tömde barnens sandlåda till slut. Det var jag och en tjej som hjälpte till, säger han.

Han berättar att bussen, efter att den stannat vid en hållplats, inte fick fäste på den hala vägen.

– Jag har bott här i fyra år och det har varit så hela tiden. Jag har förståelse för att det är branta backar men det är tråkigt att det händer år efter år. Jag vet inte vad man ska göra åt det, dubbdäck på bussen kanske.

Anders Andersson berättar att det var fler bussar som hade svårt att köra i östra Mölndal på måndagen, och på kvällen valde Västtrafik att ställa in trafiken.

I Mölndals-Postens kommentars­fält på Facebook duggar teorierna om varför det blir så här tätt. Dåliga vinterdäck? Oerfarna förare? Svagare elbussar?

Kristian Lans, presskommu­nikatör

på Västtrafik, ger samma svar som företaget brukar erbjuda:

– Framkomlig­het blir sämre när det blir plötsliga snöfall. När det gäller kuperad terräng är det extra känsligt, eftersom bussar är väldigt tunga fordon och har sina egna speciella förutsättn­ingar, säger han.

– Det man kan göra är att ha väldigt bra snö- och halkbekämp­ning från kommunens sida, att de skottar undan snabbt och saltar. Det är en samverkan som måste finnas mellan oss, bussbolage­t och Mölndals stad.

Betyder det att det alltid kommer att bli så här när kommunen inte hinner dit?

– Allt beror på hur mycket snö som kommer och hur halkbekämp­ningen ser ut. För vår del skulle vi gärna köra våra bussar hela tiden utan hinder, men när framkomlig­heten finns blir det en säkerhetsf­råga.

Det har föreslagit­s att de moderna ledb u s s a r n a i Mölndals fordonsflo­tta inte lämpar sig för branta backar i halt väglag, eftersom deras adhesionsv­ikt är för låg – det vill säga det tryck som vilar på hjulaxeln. En sådan förklaring ger dock Kristian Lans inte mycket för.

– Det är inte en oförmåga som jag har hört talas om, säger han.

Inte heller Stefan Johansson, pressansva­rig för Transdev, köper att problemen skulle bero på bussarna.

– Om vi ska tala om min helt anekdotisk­a upplevelse, så har det alltid varit så med kollektivt­rafik. Jag kan inte se att problemen skulle ha ökat med de nya bussarna.

Det finns alltså ingen ljusning?

– Den bistra sanningen är att vi inte kan köra om det är osäkert. Vi lägger inte över någon skuld på kommunen heller. Det är omöjligt att hålla igång en snöröjning­sflotta som ska klara av de extrema topparna

BILD: PRIVAT

varje gång, säger Stefan Johansson.

När bussar ställdes in av samma anledning 2021, intervjuad­e Mölndals-Posten tekniska förvaltnin­gens chef Göran Werner om hur han såg på problemati­ken.

– På det stora hela vill jag ändå säga att den har gått bra, den här snöröjning­en. Man kan inte förvänta sig att vi ska ha en enorm röjningsst­yrka när det vissa år inte ens kommer någon snö överhuvudt­aget. Det kan inte vara perfekt jämt, sade han då.

På tisdagen var i princip all trafik igång, men i östra Mölndal förbereder sig folk på att bussarna kan ställas in igen.

– Vi som bor här försöker hjälpa varandra och informera om när bussarna går. I går fick min son gå av vid Gamla torget och gå hem, säger Anders Andersson och fortsätter.

– Jag vill inte klaga på någon, men snön borde ju inte komma som en överraskni­ng varje år. Jag skickade in ett förslag till Mölndals stad i dag om att ställa ut en flislåda i backen så att bussarna kan komma loss om de fastnar, det kanske kan vara något.

 ?? BILD: ANDERS ANDERSSON ?? En buss fastnade på Lejonslätt­sgatan i Kikås förra måndagskvä­llen. Efter att bussen stannat vid en hållplats och behövde starta igen tog den sig inte vidare.
BILD: ANDERS ANDERSSON En buss fastnade på Lejonslätt­sgatan i Kikås förra måndagskvä­llen. Efter att bussen stannat vid en hållplats och behövde starta igen tog den sig inte vidare.
 ?? ?? Anders Andersson
Anders Andersson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden