Mölndals-Posten

Aferdita Kelmendi

- Clara Tjärnberg clara.tjarnberg@molndalspo­sten.se

Aferdita Kelmendi har fler arbetsuppg­ifter på sitt bord. Hon har under många år varit validering­shandledar­e, vilket innebär att hon lär upp personer som utbildar sig till undersköte­rskor.

Hon förklarar att det är vanligt att unga personer utan utbildning börjar arbeta inom hemtjänste­n, men när de jobbat tillräckli­gt länge kan de få utbilda sig till undersköte­rskor på arbetstid. Det är där Aferdita Kelmendi kommer in i bilden.

– Jag älskar att folk vill studera och bli duktigare på sitt jobb, och att jag kan vara med och pusha de som vill, säger hon.

Som validering­shandledar­e stöttar hon eleverna under deras utbildning och ger dem lärdomar ute på fältet.

– Det är viktigt att de utbildas både för att de ska få bättre lön för Ålder: 64.

Bor: Åby

Familj: Man, fyra barn och fem barnbarn.

Yrke:

Intressen: ”Jag läser mycket och promenerar ute i naturen.”

Läser just: Kärlek i Paris av Danielle Steel.

Favoritstu­nd på dagen: ”Jag älskar när vi har ätit middag och jag lägger mig under en mysig filt i soffan”.

Motivering till nominering­en: ”En kvinna med stort hjärta och passion för att hjälpa våra äldre i samhället. Som anställd på hemtjänste­n Åby/ Balltorp har hon under alla sina år kämpat för de äldres rättvisa och utbildat många, många anställda till att förse våra äldre med all den hjälp dom behöver för att känna sig trygga, bekväma och må bra. En kommunanst­älld som gör så mycket mer än vad som krävs för hennes anställnin­g. En kvinna som kämpar varje dag för att göra sitt jobb helhjärtat och mycket mer.”

Årets Mölndalsbo 2022: Röstningen för att utse årets titelbärar­e är nu öppen på länken molndalspo­sten.se/ aretsmolnd­alsbo.

Undersköte­rska inom hemtjänste­n. nästan precis samma jobb, men också för att man som undersköte­rska får ge insulin, andra mediciner och sånt.

Aferdita Kelmendi berättar att hennes jobb ofta känns som mycket mer än bara ett jobb.

– Man blir ju nästan som en familj. Det är så mycket kontakt med vårdtagarn­a och deras anhöriga, det är väldigt fint.

Hon berättar att hon jobbar salutogent. Det innebär att man fokuserar på de fungerande och friska delarna hos den äldre och låter personen göra det som går själv.

– Det är så viktigt att de bibehåller sina färdighete­r så länge som möjligt, att de inte blir förlamade bara för att vi kommer dit, förklarar hon.

Bitvis kan det vara ett stressigt jobb, att flänga mellan många personers

BILD: CLARA TJÄRNBERG

bostäder per dag. Aferdita Kelmendi berättar att de ibland får pussla ihop sina dagar för att alla äldre ska få den hjälp de behöver.

– Det finns absolut svåra och stressiga dagar. Men det är viktigt att jag, även om jag bara har fem minuter, gör mitt allra bästa under den tiden.

Så, stressiga stunder finns det enligt Aferdita Kelmendi. Men att känna sig stressad, det verkar hon inte göra särskilt ofta.

– Bara man får gå hem i tid och ha sin rast så är det bra, säger hon.

Hon berättar att hon med denna nominering blir lite extra peppad på att fortsätta med sitt jobb i hemtjänste­n i Åby och Balltorp.

– Jag kommer jobba här så länge jag orkar, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden