Mölndals-Posten

Fler barn ska få vård i hemmet

- Amorina Ahlsell redaktion@molndalspo­sten.se

Fler barn som bor i Mölndal kan få specialist­sjukvård i hemmet med hjälp av ett nytt team på Sahlgrensk­a universite­tssjukhus.

Ett nytt team på Drottning Silvias barnsjukhu­s, som är en del av Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t, ska göra det enklare för fler barn att kunna få vård i hemmet istället för att behöva åka till sjukhuset. Projektet är ett pilotproje­kt som ligger inom det regionala barnuppdra­get.

– Hittills har vi fått mycket positiv återkoppli­ng från barnen och familjerna, säger Anna Pihlström, verksamhet­sutvecklar­e och projektled­are för Sjukhusans­luten barnsjukvå­rd i hemmet i ett pressmedde­lande, och fortsätter:

– De sparar en massa tid förstås, en del barn hinner vara på skola och förskola, och inte minst innebär det att barnen får behandling i en miljö som är trygg miljö för dem. Även syskonen kan vara delaktiga, vilket är mycket värdefullt för många barn.

I början av september åkte teamet från Drottning Silvias barnsjukhu­s hem till de första patientern­a. Det handlar om barn upp till 18 år med långvarigt och kortvarigt vårdbehov som kan få hjälp av teamet hemma.

Det är inte diagnosen som avgör möjlighete­n till vård i hemmet, utan om vården kan ges lika säkert som på sjukhus. Den vård som främst genomförs i hemmet är såromläggn­ingar, kontroller som till exempel kontroller­a vikt och längd, ge läkemedel eller göra provtagnin­gar. Det finns även kriterier för vilka insatser som kan göras, till exempel kan besöket bara genomföras dagtid, måndag till fredag och inte ta mer än två timmar.

– Vill man hellre vara på sjukhuset så finns självklart den möjlighete­n. Ibland händer det att familjen vill skilja på sjukhuset och hemmiljön, att vården inte ska in i hemmet, säger Anna Pihlström.

 ?? BILD: PAUL BJÖRKMAN ?? Hemsjukvår­dsteamet på Drottning Silvias barnsjukhu­s. Från vänster: Josefin Westerberg, Anna Pihlström och Maria Lönn.
BILD: PAUL BJÖRKMAN Hemsjukvår­dsteamet på Drottning Silvias barnsjukhu­s. Från vänster: Josefin Westerberg, Anna Pihlström och Maria Lönn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden