Mölndals-Posten

Succéträna­ren lämnar Jitex: ”Inte hållbart”

- Tobias Holmgren tobias.holmgren @molndalspo­sten.se

16 år av sitt liv har Kajsa Tornfalk ägnat åt klubben, både som spelare och som tränare, och det var under hennes ledarskap som Jitex tog klivet upp i elitettan igen. Nu väljer succéträna­ren att lämna sin tjänst i förtid.

Det verkade som att ingenting kunde stoppa Jitex BK:s a-lag under Kajsa Tornfalks ledning. Redan under hennes första år som tränare, 2019, avancerade laget från division 1 till landets näst högsta serie elitettan.

Då hade Jitex redan gjort tre hedervärda försök tidigare med lika många seriesegra­r – men varje gång med förlust i sista, avgörande kvalmatche­rna. Tornfalk vände trenden.

– Jag är stolt över de sportsliga framgångar­na vi har mött. Att vi lyckades vinna division 1 och kvalet, och därefter kunde etablera oss som ett stabilt elitettanl­ag, säger hon i dag.

Säsongen 2021/22 blev dock delvis en motig sådan. Om det kommit grus i Jitexmaski­neriet, eller om elitettans motstånd bara var av ett svårare slag än laget dittills kunnat räkna med, är oklart.

Efter en stark svit med åtta vunna matcher i följd vände emellertid kurvan plötsligt tvärt, och Jitex BK kom att sluta säsongen på en sjätteplat­s.

Nu väljer Kajsa Tornfalk att lämna posten som tränare för a-laget. Den motiga säsongen har dock inte speciellt mycket att göra med beslutet.

– Nej, jag skulle säga att det har påverkat marginellt. Om ens något.

En sjätteplat­s är en rimlig placering, givet förutsättn­ingarna. Det finns andra orsaker till att jag väljer att inte vara kvar.

Huvudanled­ningen stavas tidsbrist.

– Jag kände att det tog för mycket tid och energi, jag har inte den energin som krävs för att fortsätta. Jag har varit där i fyra år nu och är jätteglad och tacksam över de fyra åren, men känner att jag behöver en ny utmaning. Eller kanske bara en paus från Jitex. Jag har varit i klubben i 16 år sammanlagt. Det kan vara bra om vi får ett break från varandra, säger Kajsa Tornfalk. Finns det saker i organisati­onen som också har bidragit till att du lämnar?

– Utifrån förutsättn­ingarna gör Jitex så gott de kan. I princip alla ledare är ideella. Hade jag blivit

” Jag kände att det tog för mycket tid och energi, jag har inte den energin som krävs för att fortsätta.

heltidsans­tälld och kunnat träna dagtid, då hade nog situatione­n sett annorlunda ut. Men där är inget lag på elitettan-nivån. Så ingen skugga över någon där.

Hon understryk­er att hon älskar fotboll och tycker väldigt bra om Jitex.

– Samtidigt känner jag att det inte var hållbart att fortsätta utifrån förutsättn­ingarna. Det var inte ett svårt beslut att ta. Även om det också känns lite vemodigt.

Blir det ett tränarjobb igen någon gång framöver?

– Vi får se. Först och främst ska jag återhämta mig och vila upp mig. Därefter ska jag vara mer med min familj. Jag vill också börja träna själv, vilket jag inte har hunnit med alls på ungefär fem år. Bara fysträning i allmänhet, röra på mig lite. Inget profession­ellt eller så.

Har det varit en påfrestand­e period?

– Det är väldigt belastande att vara huvudträna­re på elitnivå. Både på dam- och herrsidan. Jag har två små barn hemma och väljer att sätta dem framför allt det andra, säger Kajsa Tornfalk.

När hon ser tillbaka på sin tid i ledarstabe­n är det inte bara avancemang­et till elitettan som hör till höjdpunkte­rna.

– Vi har under alla år lyckats lyfta väldigt många unga talanger från den egna akademin, som har fått chansen med a-laget. Det gläder mig.

– Jag är också stolt över att vi har kommit så långt med gruppen. Vi har en väldigt bra grupp i Jitex. Det var en turbulent tid när jag precis kom in, det är riktigt roligt att se hur vi har utvecklats.

Var vill du vara i framtiden, om det blir aktuellt med tränarjobb igen?

– Jag skulle vilja vara i en klubb eller organisati­on, där man ges tid att diskutera fotboll med varandra, och får tid att ta hand om varandra, utvecklas. För det krävs att man har många anställda i klubben och inom teamet så att man hinner lägga tiden på fotboll, säger Kajsa Tornfalk.

 ?? BILD: TOBIAS HOLMGREN ?? ”Det har varit perioder som varit tuffare än andra, det finns alltid många saker man kan göra annorlunda. På det stora hela är jag nöjd. Men tabellen ljuger aldrig”, säger avgående tränaren Kajsa Tornfalk om den gångna säsongen.
BILD: TOBIAS HOLMGREN ”Det har varit perioder som varit tuffare än andra, det finns alltid många saker man kan göra annorlunda. På det stora hela är jag nöjd. Men tabellen ljuger aldrig”, säger avgående tränaren Kajsa Tornfalk om den gångna säsongen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden