Mölndals-Posten

45-årig man döms efter beställnin­g av smällare från Polen

- Alfred Dikalow redaktion@molndalspo­sten.se

En man i 45-årsåldern blev sugen på smällare, men eftersom de varianter han eftersökte är förbjudna i Sverige lade han en beställnin­g på en polsk hemsida som hamnade på UPS i Mölndal.

Totalt klickade han hem 100 stycken pjäser och nu döms han till böter för smuggling av explosiv vara.

– Köper man ett pyropack med barnen så är det bara fjuttiga grejer, säger mannen i förhör med polis.

Det var i februari i år som ett paket från Polen fastnade hos UPS i Mölndal. Paketet hade beställts av en man i 45-årsåldern och innehöll 100 stycken bangers, som är en typ av högljudd smällare som är förbjudna i Sverige sedan några år tillbaka.

Man kan i undantagsf­all föra in bangers i landet, men då måste man lämna in en speciell ansöknings­blankett, vilket mannen i fråga inte hade gjort.

När polisen fick nys om vad som hittats i paketen tog de in mannen på förhör och delgav honom misstanke om smuggling av explosiv vara.

Mannen erkände brottet omgående och förklarar i förhör med polisen hur det kommer sig att han beställde fyrverkeri­erna.

– Nä jag har alltid gillat fyrverkeri­er och smällare, sen tog de bort smällare för några år sedan och det tyckte jag var tråkigt. Så en dag när jag tog några bärs så googlade jag lite allmänt om smällare och så. Då hittade jag en polsk sida. Där stod det att de skickade till Sverige, säger mannen.

Anledninge­n till att mannen köpte så många har med frakten att göra, menar han.

– På grund av frakten var man tvungen att beställa fler. Så då gjorde jag det. Jag gjorde inte direkt någon förundersö­kning innan. Jag var inne och googlade i går och insåg att jag skulle ansökt om tillstånd och så, säger mannen i förhör.

Mannen uppger att han tänkte ha dem till jul, nyår och liknande årstider. När polisen frågar varför han inte köpt smällare på svenska hemsidor svarar mannen så här:

– Där fanns det bara fyrverkeri­tårtor, men man saknar ju smällare sedan man var liten och så. Köper man ett pyropack med barnen så är det bara fjuttiga grejer.

Nu har mannen dömts för smuggling av explosiv vara till att betala dagsböter på 70 kronor i 60 dagar, vilket är en totalsumma på 4 200 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden