Mölndals-Posten

Nu blir det lättare att ta sig in i Fässbergs kyrka

- Lotta Nyvall lotta.nyvall@molndalspo­sten.se

"I dag är det bökigt och trångt att komma in med kistor och för dem som sitter i rullstol blir det här ett lyft.

Anders Mellquist Fastighets­tekniker

Just nu pågår arbetet med att bygga en ny ramp vid Fässbergs kyrka. På samma gång kommer antalet p-platser uppe på toppen att dubbleras.

– Det blir jättefint när det är färdigt, säger fastighets­teknikern Anders Mellquist.

Planerna på en ny ramp har funnits ett tag.

– Det var tänkt att göras i samband med den stora renovering­en av kyrkan, men det blev för många projekt på en gång. Det fick vänta och nu knyter vi ihop säcken, säger Anders Mellquist, fastighets­tekniker för Mölndals pastorat med ansvar för totalt 23 fastighete­r.

Rampen är placerad på högra sidan av kyrkan, sett från huvudentré­n. Den kommer att användas av funktionsh­indrade och för att få in kistor i kyrkan.

– I dag är det bökigt och trångt att komma in med kistor och för dem som sitter i rullstol blir det här ett lyft. Som det är nu behöver de hjälp av någon som kan öppna dörren för dem, säger Anders Mellquist.

Nu kommer personerna själva kunna lösa detta genom ett tryck på dörröppnar­en nedanför rampen.

Arbetet drog igång i oktober och kommer vara klart innan jul. Första veckan i januari väntar slutbesikt­ning. Kostnaden för själva rampen är en miljon kronor, sedan tillkommer en del för markarbete­t med parkeringa­rna som man passar på att göra samtidigt.

– Vi får inte bygga som vi vill, utan länsstyrel­sen ställer krav på hur det ska se ut och dem måste vi rätta oss efter, säger Anders Mellquist.

Det gör exempelvis att lösningen för att få dörrarna att öppna sig genom en knapptryck­ning blir mer besvärlig att få till. Man kan inte sätta motorerna i taket utan dörrarna ska öppnas underifrån och motorerna göms under mark.

Rampen är i bohusgrani­t och får ett smidesräck­e som utseendemä­ssigt stämmer överens med de övriga räckena runt kyrkan.

– Det blir jättefint när det är färdigt och kommer smälta in i miljön, säger Anders Mellquist.

Vid sidan av rampen kommer två handikappa­rkeringar anläggas. Dessutom ska ytterligar­e sju eller åtta parkerings­platser skapas.

– Det lutar åt att den åttonde blir en cykelparke­ring för någon sådan har vi inte här uppe och det finns önskemål om det, säger Anders Mellquist.

I dag finns det åtta p-platser uppe vid kyrkan, så antalet kommer i det närmaste fördubblas.

– Och till våren ska hela ytan runt kyrkan asfalteras. Den har lappats och lagats så många gånger så det behövs, säger Anders Mellquist.

 ?? BILDER: LOTTA NYVALL ?? Lutningen på den nya, tolv meter långa rampen blir betydligt flackare än på dagens ramp på andra sidan kyrkan som bara är några meter. ”I kombinatio­n med att dörren kan öppnas med ett knapptryck kommer det bli ett lyft för många besökare”, berättar fastighets­tekniker Anders Mellquist. Till höger om rampen ska det bli en trappa.
BILDER: LOTTA NYVALL Lutningen på den nya, tolv meter långa rampen blir betydligt flackare än på dagens ramp på andra sidan kyrkan som bara är några meter. ”I kombinatio­n med att dörren kan öppnas med ett knapptryck kommer det bli ett lyft för många besökare”, berättar fastighets­tekniker Anders Mellquist. Till höger om rampen ska det bli en trappa.
 ?? ?? Motorn som får dörrarna att öppnas ska döljas av trappstege­t när allt är klart.
Motorn som får dörrarna att öppnas ska döljas av trappstege­t när allt är klart.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden