Mölndals-Posten

MP öppnar för teknik som ska suga upp koldioxid

- Teo Kristjanss­on teo.kristjanss­on@molndalspo­sten.se

Sug upp koldioxid och lagra den i berggrunde­n. Det kan bli verklighet för Mölndal energi då Miljöparti­et nu vill utreda frågan.

– Jag hoppas att vi är så pass schysta mot varandra att vi kan vara positiva till varandras förslag, säger My Högfeldt (MP).

På förra onsdagens kommunfull­mäktigemöt­e föreslog Miljöparti­et att Mölndals energi utreder om det är möjligt att fånga in och lagra koldioxid. Tekniken kallas CCS, Carbon Capture and Storage, och är en metod som lyfts fram för att minska klimatpåve­rkan.

Men tekniken är omdebatter­ad då den kan medföra vissa risker. Kortfattat så avskiljs koldioxide­n från andra rökgaser och komprimera­s kraftigt. Sedan transporte­ras koldioxide­n till en lagringspl­ats djupt ner i marken där den inte ska påverka miljön runt omkring.

– I och med den nya regeringen­s klimatpoli­tik ser det inte ut som att vi kommer att nå våra klimatmål.

Jag tror inte att det är en långsiktig lösning men det är absolut värt att titta på innan vi har hunnit ställa om till mer hållbara lösningar, säger My Högfeldt (MP), ledamot i kommunstyr­elsen.

I dag finns det inga storskalig­a verksamhet­er i Sverige som använder sig av CCS och globalt är runt 20 större anläggning­ar i drift. Både

EU och FN:s klimatpane­l IPCC ser tekniken som ett steg för att minska utsläppen. Samtidigt riktar Naturskydd­sföreninge­n kritik mot CCS, och menar att viljan till att ställa om till förnybar energi eller utsläppsfr­i teknik därmed kan minska. Det finns också risk för läckage och olyckor vid transporte­r.

– Jag kan hålla med om kritiken men samtidigt lever vi i en realitet där vi ser Tidöavtale­t som inte kommer att snabba på omställnin­gen. Då är det bättre att vi försöker göra någonting i väntan på att det blir en bättre klimatpoli­tik på nationell nivå än att inte göra någonting alls, säger My Högfeldt.

Om utredninge­n antas och därefter leder till att tekniken ska implemente­ras kan Mölndal energi bli bland de första i landet att använda sig av CCS.

– Vad jag har förstått finns det ingen verksamhet som har det här storskalig­t i dag så det är väldigt obeprövat. Vi föreslår det här för att vi vill veta om det är möjligt. Miljöparti­et har suttit i majoritet under väldigt många år, hur kommer det sig att ni lägger den här motionen nu när ni hamnat i opposition och inte tidigare?

– Det är inte så att vi suttit inne på den här idén utan den har faktiskt dykt upp nu. Sen tror jag också att det här är ett förslag som många partier kommer att ställa sig bakom eftersom man driver frågan om CCS på nationell nivå

Onsdag 30 november sammanträd­de kommunfull­mäktige och då lades Miljöparti­ets motion fram. Därefter bereds förslaget innan det till sist fattas beslut. Den politiska processen kan ta tid men My Högfeldt tror att det i det här fallet ska gå fort.

– Jag kan inte se hur man inte skulle vilja få igenom den här motionen, för dels handlar det bara om en utredning, och dels handlar om en teknik som många partier verkar se som en lösning på klimatkris­en, säger My Högfeldt och fortsätter:

– Jag har väldigt goda förhoppnin­gar och hoppas att vi är så pass schysta mot varandra att vi kan vara positiva till varandras förslag oavsett om det inte är vi som har skrivit dem.

 ?? BILDER: TEO KRISTJANSS­ON ?? My Högfeldt (MP) är ledamot i kommunstyr­elsen.
BILDER: TEO KRISTJANSS­ON My Högfeldt (MP) är ledamot i kommunstyr­elsen.
 ?? ?? Mölndal energi kan få i uppdrag att utreda möjlighete­n att använda CCS-teknik.
Mölndal energi kan få i uppdrag att utreda möjlighete­n att använda CCS-teknik.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden