Mölndals-Posten

Folkets hus användes för romani kris

- Clara Tjärnberg clara.tjarnberg@molndalspo­sten.se

I våras användes Folkets hus i Mölndal som lokal för romani kris, skriver GP. I den rättegångs­lika processen frågades en kvinna ut om att hon lämnat sin make. Hur Möllan kommer hantera liknande situatione­r i framtiden är oklart. – Tveksamt, tveksamt faktiskt, säger Bernt Runberg, ordförande för Kulturhuse­t Möllan.

Romani kris beskrivs ofta som en romsk inofficiel­l domstol och ett parallellt rättssyste­m. Det används av vissa romer för att medla i konflikter och ofta slutar det med att det bestäms en dom.

Nu skriver GP att Kulturhuse­t Möllan i Mölndal har hyrt ut sina lokaler vid minst ett tillfälle till en romani kris.

Det kända fallet inträffade 8 maj i år och handlade om att en kvinna lämnat sin make och inlett en relation med en ny man.

Under romani krisen på Folkets hus i Mölndal ska kvinnan ha blivit kallad hora

Riksorgani­sationen Folkets hus och parker vid flertalet tillfällen. En av ledarna för krisen talade även till den man som kvinnan inledde ett nytt förhålland­e med.

– Du ska vackert ta fram pengarna som du kommer dömas till att betala. Även om [exmaken] tar tillbaka sin fru så har inte du med det att göra. Eller om [exmaken] skär av hennes hals, och jag hoppas inte det inför Gud, för jag vill inte att han hamnar i fängelse, skriver GP att han ska ha sagt enligt en video som tidningen tagit del av.

Den som enligt romani krisens ledare skulle ersättas var kvinnans före detta svärfar, som ville ha 375 000 kronor.

” Det är inte rimligt med den typen av parallella rättssyste­m, där någon utdömer straff som inte utgår från svensk lag. Calle Nathanson

Calle Nathanson, vd i riksorgani­sationen Folkets hus och parker tycker inte att det är rätt att uthyrninga­r av Folkets hus nyttjas för romani kris.

– Det är inte rimligt med den typen av parallella rättssyste­m, där någon utdömer straff som inte utgår från svensk lag. Det är inte något som vi ska uppmuntra till, säger han till GP.

När Mölndals-Posten får tag i Möllans ordförande Bernt Runberg, som är socialdemo­kratisk politiker i Mölndal, berättar han att de inte visste vad lokalen skulle användas till vid uthyrninge­n den 8 maj.

– Det fick vi kunskap om i efterhand, säger han. Känns det okej att era lokaler använts för romani kris?

– Tveksamt, tveksamt faktiskt, säger Bernt Runberg.

Han säger att de vill hyra ut Möllan till de som vill hyra av dem, men att de inte vill sätta ut några hinder för det.

– Vi är noggranna i vem som ska hyra och inte hyra. Det har med vår syn på mänskliga rättighete­r att göra, men vi vill inte vara diskrimine­rande mot någon, säger Bernt Runberg.

Hur kommer ni agera i framtiden om någon vill hyra er lokal för romani kris?

– Jag tror vi skulle behöva diskutera det här, säger Bernt Runberg och tillägger:

– Vi har öppet för alla att hyra sen finns det vissa etiska regler att följa som är grunden i vårt arbete.

 ?? BILD: ELVIRA LINDEROT ?? Vd:n för riksorgani­sationen Folkets hus och parker vill inte uppmuntra till romani kris.
BILD: ELVIRA LINDEROT Vd:n för riksorgani­sationen Folkets hus och parker vill inte uppmuntra till romani kris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden