Mölndals-Posten

Han överklagar valet av namn på fastighete­rna vid Rådasjön

- Martin Björklund martin.bjorklund @molndalspo­sten.se

Minns ni tiden när skonare och fregatter turade på Rådasjön mellan Ståloppet och Råda säteri? Inte det? Nej, för det har aldrig hänt. Ändå är det fartyg, och andra ord kopplade till havet, som nu ska ge namnge fastighete­rna i Sjövalla och Rådasjön. Det gillar inte Kevin Wesley.

Kevin Wesley flyttade med sin familj till Nötåsberge­t 13 för 15 år sedan. Husen på ena sidan gatan har utsikt över Stensjön och Ståloppet, och bostäderna längst in har hela Rådasjön framför sina fötter. Sedan drygt hundra år kallas området för Sjövalla. Precis det namn som också Kevin Wesleys fastighet har, Sjövalla 1:46. Men inte så länge till. Nu har Lantmäteri­myndighete­n i Mölndals stad beslutat att det nya namnet ska bli Motorbåten 16.

– Varför då? Här finns inga motorbåtar. Och ännu värre är det ju med de som får Skonaren, Fregatten och Barken som fastighets­namn, vem har kommit på detta? Om det nu ska bytas namn borde de väl kopplas mer till Rådasjön eller naturen här. Nu blir det mest pinsamt, säger Kevin Wesley.

Han tog emot Lantmäteri­myndighete­ns beslut för några veckor sedan och valde rätt omgående att överklaga förändring­en av fastighets­beteckning­arna. Skälet bakom förändring­en är ett beslut i byggnadsnä­mnden 1988. Då bestämdes att kvarteren i området skulle heta Ankaret, Barken, Fregatten, Motorbåten, Riggen och Skonaren. Och i förlängnin­gen ska alla fastighete­r i kvarteren bära samma namn.

– Alla här vet var Sjövalla är, och det är namnet som står på alla kartor. Jag förstår inte varför fastighete­rna ska få kvartersna­mnen. Det finns ingen som använder några kvartersna­mn, säger Kevin Wesley och fortsätter:

– Man undrar ju om det fanns någon båtfanatik­er i kommunen som föreslog namnen på 80-talet.

Mölndalshi­storikern Lars Gahrn har under lång tid använts som expert i stadens namnberedn­ingsgrupp som namnsätter nya gator och platser. Han berättar att namnet Sjövalla är väl inarbetat sedan tomterna i området började säljas och bebyggas på 1920-talet.

– Namnet Sjövalla passar väl in på platsen vid en sjö och där det förr låg vallar och jordbruksm­ark, säger Lars Gahrn.

Vad säger du om de nya namnen Barken, Fregatten och Skonaren?

– Väldigt dumt. Varför ska de ändra på det? Sjövalla vet folk var det ligger och några fregatter har ju aldrig seglat på Rådasjön.

Totalt kommer nu cirka 65 fastighete­r att byta namn från Sjövalla X:XX till de nya mer havsbasera­de beteckning­arna. Om nu inte Kevin Wesleys överklagan­de av beslutet som fattades 1988 får medhåll i förvaltnin­gsrätten.

Fredrik Wennström är ansvarig för Lantmäteri­myndighete­n i Mölndals stad.

– Jag kan inte svara på hur stor chansen är att få igenom ett överklagan­de. Jag har aldrig varit med om att en sådan fråga överklagat­s, säger han.

Om vi börjar med kvartersna­mnen, vem känner till och använder dem?

– Det är en tradition inom stadsbyggn­ad och lantmäteri­världen och kvartersna­mn finns i princip i alla större tätorter. I Mölndal är kvartersna­mnet bara synligt efter fastighets­beteckning­en men i exempelvis Stockholm står kvartersna­mnet på gatuskylta­rna.

Och vem är det som kommer på namn som Barken och Fregatten?

– Egentligen kan vem som helst föreslå det. Det kan handla om en exploatör eller privatpers­on och det är byggnadsnä­mnden som fattar beslutet. I Mölndal har i stort sett alla fastighete­r namn efter kvarteret men så finns det några luckor som vi håller på att fylla igen, säger Fredrik Wennström.

Sjövalla är ett exempel, Forsåker och delar av Brännås två andra.

– Det här är kanske inte en jätteallva­rlig fråga, men jag tycker ändå att det är en konstig grej. Och går beslutet att överklaga är det värt att pröva, säger Kevin Wesley.

 ?? BILD: MARTIN BJÖRKLUND ?? ”Jag förstår inte varför fastighete­rna ska få kvartersna­mnen. Det finns ingen som använder några kvartersna­mn”, säger Kevin Wesley vars fastghet får namnet Motorbåten 16 istället för Sjövalla 1:46.
BILD: MARTIN BJÖRKLUND ”Jag förstår inte varför fastighete­rna ska få kvartersna­mnen. Det finns ingen som använder några kvartersna­mn”, säger Kevin Wesley vars fastghet får namnet Motorbåten 16 istället för Sjövalla 1:46.
 ?? BILD: TOBIAS HOLMGREN ?? Mölndalshi­storikern Lars Gahrn , tillika Århundrade­ts Mölndalsbo, säger följande om namnändrin­gen på fastighete­rna i Sjövalla: ”Väldigt dumt”.
BILD: TOBIAS HOLMGREN Mölndalshi­storikern Lars Gahrn , tillika Århundrade­ts Mölndalsbo, säger följande om namnändrin­gen på fastighete­rna i Sjövalla: ”Väldigt dumt”.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden