Mölndals-Posten

Nu är nya Solängssko­lan invigd – ett viktigt steg för särskolan

- Lotta Nyvall lotta.nyvall@molndalspo­sten.se

I början på förra hösten stängde Fässbergs fritidsgår­d eftersom lokalerna skulle byggas om till en särskola. I förra veckan invigdes Solängssko­lan officiellt, men redan i augusti började de första eleverna där.

Solängssko­lan är en särskola för elever i årskurs sju till nio. Majoritete­n av de 30 eleverna har tidigare gått på Stretereds­skolan i Kållered.

– Elever och lärare flyttade in vid terminssta­rt. Det här är ett steg när vi går från fyra till två centrala särskoleen­heter i Mölndal. En på Katrineber­gsskolans område och en på Fässbergss­kolans område, säger Rikard Krus, rektor på Solängssko­lan och särskolan på Katrineber­g.

Det var elever från Stretereds­skolan i Kållered som flyttade till Solängssko­lan i augusti. Flytten ingår alltså i en större organisati­onsförändr­ing av särskoleve­rksamheten som pågår i kommunen. Först ut var flytten av särskoleel­everna på Lilla Lackarebäc­k till Katrineber­gsskolan för ett par år sedan. Steg två var att samla majoritete­n av de äldre eleverna på Solängssko­lan.

Det steg som återstår är en helt ny skolbyggna­d på Katrineber­gsskolan där alla särskoleel­ever i årskurs 1 till 6 ska gå. I dag går även särskoleel­ever på Rävekärrss­kolan men när den nya byggnaden på Katrineber­gsskolan står klar hösten 2025 ska samtliga elever gå där.

Den nya Solängssko­lan ligger på Fässbergss­kolans område och i dag är det bara skalet som är sig likt från när byggnaden var fritidsgår­d. Invändigt har de 1 150 kvadratmet­er stora lokalerna byggts om och renoverats helt.

– Särskolor har betydligt fler kvadratmet­er per elev än vad våra grundskolo­r har. Vi delar också en del lokaler med kulturskol­an och har samarbete med Fässbergss­kolan. Med den delar vi matsal, skolgård, idrott och slöjdsalar. Två nya, fullstora slöjdsalar ska stå färdiga i december, säger Rikard Krus. Vad är en största förändring­en för eleverna?

– Att vi fått bättre anpassade lokaler till våra högstadiee­lever. Det är en fördel att skolan ligger så centralt och har nära till kommunikat­ioner om man vill göra utflykter eller ha andra aktivitete­r, säger Rikard Krus.

Andra fördelar är att det är lätt för taxibilar att komma nära huset och att skolan ligger nära LSS-fritids där en del av eleverna går.

– När vi bygger en särskola planerar vi också mer utifrån säkerhet än på andra skolor, vad gäller saker som inhägnad skolgård och låsfunktio­ner på dörrar, säger Rikard Krus.

Vad kostade skolbygget?

– 22,1 miljoner kronor, inklusive inventarie­r.

 ?? BILD: ANDERS ERIKSSON ?? Biträdande rektor Malin Kruse och rektor Rikard Krus vid Solängssko­lans officiella invigning förrförra torsdagen.
BILD: ANDERS ERIKSSON Biträdande rektor Malin Kruse och rektor Rikard Krus vid Solängssko­lans officiella invigning förrförra torsdagen.
 ?? BILD: SOLÄNGSSKO­LAN ?? Lokalerna på Solängssko­lan är mer samlade än på en grundskola och varje klassrum har ett eller två grupprum.
BILD: SOLÄNGSSKO­LAN Lokalerna på Solängssko­lan är mer samlade än på en grundskola och varje klassrum har ett eller två grupprum.
 ?? BILD: SOLÄNGSSKO­LAN ?? Eleverna flyttade in i den nya skolan i augusti och nyligen invigdes den officiellt.
BILD: SOLÄNGSSKO­LAN Eleverna flyttade in i den nya skolan i augusti och nyligen invigdes den officiellt.
 ?? BILD: SOLÄNGSSKO­LAN ?? Säkerheten har varit viktig och delar av skolgården har staket.
BILD: SOLÄNGSSKO­LAN Säkerheten har varit viktig och delar av skolgården har staket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden