Mölndals-Posten

Körkortslö­s stoppades på gångfartso­mråde: ”Jag körde inte”

- Martin Björklund martin.bjorklund@molndalspo­sten.se

Mannen höll för hög hastighet på gångfartso­mrådet i centrala Mölndal när polisaspir­anterna hade en kontroll på platsen. Det visade sig även att fortkörare­n saknade körkort. Trots att en aspirant sett honom nekade han till att rattat bilen.

Bevisläget mot en man i 20-årsåldern kunde knappast ha varit bättre. I slutet av oktober var både polisaspir­anter och instruktör­er på Bergmansga­tan i Mölndals innerstad. Uppdraget gick ut på att kontroller­a fordonshas­tigheten, framför allt på den del av gatan som är ett gångfartso­mråde i höjd med Mölndals torg.

Enligt polisens lasermätar­e uppmättes hastighete­n på mannens bil till 16 kilometer i timmen. På ett gångfartso­mråde är den tillåtna hastighete­n 5–7 kilometer i timmen – alltså knappt ens hälften så fort.

– Jag upplever först att föraren tvekar på att stanna och jag behöver ta ett steg ut i gatan för att extra tydligt visa att han ska stanna, vilket han då gör, säger en av aspiranter­na i sin redogörels­e.

När hon fått stopp på föraren erkände mannen omedelbart att hans körkort var indraget. Men när polisen uppmärksam­made föraren på att han var misstänkt för grov olovlig körning, ändrade han attityd och förnekade brott. Följande dialog utspelade sig kring 13.30-snåret den aktuella oktoberdag­en:

Polisen: Har du kört bil i dag?

– Nej.

Varför körde du bil?

– Körde inte.

Varifrån körde du?

– Jag körde inte.

Vart skulle du köra till?

– Jag körde inte.

Hur ofta kör du bil?

– När jag har körkort.

Polisen tillägger att hon hela tiden hade visuell kontakt med bilen och därför vet att det var mannen som körde.

Hans körkort omhänderto­gs 13 september 2022 och återkallad­es två veckor senare. Mannen har uppgett att han trodde sig bara ha spärrtid i en månad från att körkortet omhänderto­gs och att han därefter skulle få köra bil igen. Något som visade sig inte stämma.

Nu döms han för grov olovlig körning till 40 dagsböter och ska betala 2 000 kronor i böter samt 800 kronor till brottsoffe­rfonden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden